Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SİNAN ÖZEDİNCİK

Söz kestik, evlilik de olabilir

İsveçli Flaktwoods ile ‘klima santralı’ üretim anlaşması imzalayan Teknoklima’nın Genel Müdürü Uğur Darcan, bu anlaşmayı söz kesme olarak tanımlayarak, “Satışla uzun vadede evlilik de olabilir” dedi

Samsung Sistem Klimaları Türkiye distribütörü Teknoklima, 2015 sonunda İsveçli klima cihazları imalatçısı Flaktwoods ile 'klima santralı' üretim anlaşması imzaladı. Bu kapsamda İstanbul Beylikdüzü fabrikasında üretimi yapılan Eurovent TB1/L1/T2/D1/F9 sınıfı Boreas marka klima santralları, Flaktwoods markası altında dünyaya açılacak. İsveç'in ünlü klima üreticisi bu ürünleri Kuzey Avrupa, Avrupa, Rusya ve Ortadoğu ülkelerine satacak. İlk üretim sözleşmesinde 4 milyon euroluk anlaşmaya imza atılırken 5 yılda üretimin 100 milyon euroya çıkması hedefleniyor. Bu anlaşmayı bir nevi söz kesme olarak tanımlayan, uzun vadede ise satışla bir evliliğin söz konusu olabileceğini belirten Teknoklima Genel Müdürü Uğur Darcan ile bir araya geldik.

Boreas nasıl bir ürün?
Bu ürün kompozit malzemeyle üretildi. Yüksek teknolojiyle orduya ürün veren ortak bir firmamızın ürettiği malzemeyi klima santralında kullandık. Gövdesi hafif, ısı iletim katsayısı yüksek, ısı köprüsü anlamında son derece üstün bir ürün grubu ortaya çıktı. Dünyada ilk olan bu yüksek teknolojili ürünün yurtiçi ve yurtdışı tüm sertifikasyon çalışmalarını tamamladık.

EVLİLİK DE OLABİLİR

İsveçli Flaktwoods'la son durumunuz nedir?
Almak için geldiler, rakamda bile anlaştık. Ancak firmanın yönetim anlamındaki tutumunu görünce 'burada duralım' dedik. Anlaşamıyoruz deyip masadan kalkmadık. Şimdilik 'üretim anlaşması yapalım, sizden bu ürünleri alalıp Avrupa'da biz satalım' dediler, kabul ettik. Bir nevi söz kestik, evlilik belki uzun vadede olabilir.

2016 hedefleriniz neler?
Samsung pazarlama üzerinde agresif bir firmadır, her yıl yüzde 100 büyümeyi hedefler. Biz bu büyümeyi yıllar içinde gerçekleştirdik. 2016'dan beklentimiz cirodaki artışın yanı sıra iç üretim ve hizmetteki kalite anlayışımızı oturtmak. Yurtdışı ve içi pazarlarda bu anlayışı geliştirmeyi hedefliyoruz.

TÜRKİYE'NİN LOKOMOTİFİ İNŞAAT YAN SEKTÖRLERİ DE BÜYÜTÜYOR

Kuzey Irak'taki yatırımlarınız nasıl gidiyor?
2014'te Irak Erbil'de VRF ihalesini aldık. Falcon İnşaat'ın sahibi olduğu bu büyük projede 15 milyon dolarlık bir anlaşmaya imza attık. Erbil Havalimanı'nın tam karşısında yer alan bu projeden birçok ülkenin firma ve temsilcilikleri konut ve işyeri alıyor.

Ekonomideki gidişatı nasıl görüyorsunuz?
Avrupa'da resesyon var, özellikle yatırımlar çok kısıtlı. Türkiye ise bunun oldukça ilerisinde. İnşaat sektörü tüm dünyanın parlayan yıldızı. Şu anda eski hızında bir miktar düşüş yaşansa da yoluna hızlı bir şekilde devam ediyor. 2016 konut fiyatları bunun en net göstergelerinden. Bu yıl fiyatlar yüzde 15-20 oranında arttı. Bu, Türkiye'nin özellikle Ortadoğu'ya dönük satışlarıyla sağlandı. İnşaat Türkiye'nin lokomotif sektörlerinden. O büyüdükçe yan sektörler de paralel bir şekilde büyüyor. Şu an 4 milyon euroyla başlayan hikâyemiz, 5 yıl içinde Flaktwoods adıyla 100 milyon euroya varan bir hedefe gidiyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA