Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Nefes nefese teknoloji yarışı

Windows 10 işletim sistemiyle yeniden doğuşa hazırlanan Microsoft, 10 haftada 110 milyon cihaza W10 yüklendiğini açıkladı. Yeni ürünlerle Apple ve Google'a göz dağı verdi

Apple, Google ve Microsoft tarihte benzeri olmayan bir teknoloji yarışına giriyor. İşletim sisteminden donanıma, giyilebilir cihazlardan bulut teknolojisine kadar her alanda kıyasıya rekabet var. Windows 10'un kullanıcı sayısı 110 milyona ulaşırken Apple, 5 günde mobil cihazların yüzde 50'den fazlasına iOS 9 yüklendiğini açıkladı. Kullanıcı sayısı bakımından rakiplerinden açık ara önde olan Google'un ise güncellenen rakamları rakiplerinin gerisinde görünüyor.

10 HAFTADA 110 MİLYON CİHAZ

Halen dünya çapında 110 milyon cihazda kullanılan Windows 10, aynı dönem bazında Windows 7'nin üç katına varan yükseltme oranıyla tarihin en hızlı başlangıcını yaptı. Microsoft, 1.25 milyarın üzerinde ziyaretin gerçekleştirildiği Windows Store'da, Windows 10 için aralarında Box, Facebook, Instagram, Candy Crush Soda Saga, Flipagram, Uber ve diğerlerinin de bulunduğu tamamen yeni evrensel uygulamaların çıkışını duyurdu. Rakiplerine göre uygulama yazılımı konusunda gerilerde kalan Microsoft, müşteriler kadar yazılım geliştiricileri de ikna etmek için çaba harcıyor. Microsoft, Windows 10 kullanan yeni dizüstü, tablet ve akıllı telefon modellerini açıkladı. USB-C girişe sahip dizüstü Surface Book, 12 saat pil ömrü, 13.5 inçlik ekran ve Intel Core işlemcilerle geliyor. Yerinden çıkarılabilen ekran, üzerinde çizim yapılıp not alınabilen ve Microsoft Edge gibi Windows programlarından yararlanabilen bir not panosu olarak da kullanılabiliyor. Surface Pro 4 ise, 8.4 mm kalınlığı, 12.3 inçlik PixelSense ekranı ve 6'ıncı nesil Intel Core işlemcileriyle kullanıcıların karşısına çıkıyor. Ancak bu ürünlerin Türkiye'de satışa sunulacağı konusunda bir karar yok.

MICROSOFT'UN GELECEK BEŞLİSİ
Türkiye'de bilişim sektörüne yön veren şirketlerin başında Microsoft geliyor. Türkiye'de kurumsal kullanıcılardan eğitime, kamudan iş ortaklarına kadar herkes Microsoft'un aldığı karardan etkileniyor. Ancak ünlü şirketin küresel kararları şu an Türkiye'yi destekler nitelikte değil. Bu bakımdan Microsoft'un öncelikli ülkeleri arasında Türkiye'nin olduğunu söylemek zor. Microsoft ürünleri ve mağaza konusunda hiç bir tarih verilmemesi de bu bakış açısının parçası. Genel Müdür koltuğuna oturan Murat Kansu, küresel anlamda şirketi bekleyen tehdit ve fırsatları iyi biliyor. Kansu önümüzdeki yıllarda şirketin odaklanacağı 5 ana akımı şöyle açıklıyor: "'Büyük Veri', 'Kurumsal Sosyal Ağlar', 'Mobil Çözümler', 'Güvenlik' ve 'Bulut'."

BİLGİSAYAR GİBİ KULLANILAN TELEFONLAR
İlk Windows 10 Lumia telefonları olan 5.2 inç ekranlı Lumia 950 ve 5.7 inç dev ekrana sahip Lumia 950 XL'i de tanıtan Microsoft, rakiplerine mobilde daha iddialı olacağının sinyalini vermek istiyor. Lumia ailesinin bir diğer yeni üyesi ise Microsoft'un Windows 10 ile çalışan giriş seviyesi ürünler arasında yer alacak 4G LTE uyumlu akıllı telefonu Lumia 550 oldu. Yeni telefonlar Ocak 2016'da Türkiye'de satışa sunulacak. Lumia 950 serisini bir bilgisayar gibi kullanmak mümkün. Lumia 950XL'in fiyatı (1 dolar 3 TL baz alındığında) 2 bin 750, Lumia 959'un fiyatı 2 bin 500 ve giriş segmenti Lumia 550'nin de 600 TL'den satışa sunulması bekleniyor. Microsoft Display Dock ile daha da geliştirilen telefonlara yönelik Continuum özelliği ile, telefonu bir monitöre, fare veya klavyeye bağlamak mümkün.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA