Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

4K video HD ses!

Telefonlarda görsel ve işitsel şölen doruk noktasına çıktı. 2015 yılında akıllı telefonlar 4K çözünürlüklü kameraya, 24 bit yüksek çözünürlüklü ses kalitesine ulaştı

Akıllı telefon kameraları 4K videolar üretmeye başladı. Yüksek çözünürlüklü yani 192 kHz/24 bit ses desteği de telefonların işitsel şölen eksikliğini tamamladı. Görsel ve işitsel hayata Apple, Samsung, LG, Sony, HTC gibi markalara çipset üreticisi Qualcomm da katıldı. Snapdragon 618 ve 620 çipsetlerde destek verilince giriş seviyesi cihazlarda da HD ses kalitesini görmeye başlayacağız. Önümüzdeki yıl 4K uyumlu kameraları da giriş seviyesi telefonlarda bile göreceğiz.

4K VİDEO SINIRLI ÇEKİM

Yüksek çözünürlüklü video çekimleri hem daha fazla depolama alanı istiyor hem de işlemci ve pil konusunda daha çok desteğe ihtiyaç duyuyor. Bu yüzden akıllı telefonların 4K video çekimlerinde süre sınırlandırması getiriliyor. Örneğin Samsung Note 5 ve S6 Edge Plus modelinde 5 dakika ile sınırlandırılıyor.

MOBİL YAYINA HAZIRIZ

Sony uzun süredir 4K video denemelerine Xperia serisinde başladı ve Z5 modeliyle doruk noktasına taşıdı. Kendi geliştirdiği HD ses deneyimini de Xperia Z5 modeliyle kullanıcıyla tanıştırdı. HTC de Boom Sound gibi ses ve görüntü kalitesine yatırım yapan markaların başında geliyor. Apple, Türkiye'de de satışa sunduğu iPhone 6S ve 6S Plus ile 4K video yeteneğine kavuştu. Koreli Samsung ve LG, TV ekranında olduğu gibi uzun süredir 4K video konusuna yatırım yapıyor. LG, amiral gemisi modeli G4 dışında video çekim ayarları elle yapılan V10'yi duyurdu. Henüz deneyimleme şansı bulamadığımız telefonun çift ekran ve ön yüzündeki çift kamerası sayesinde akıllı telefondan çok kamera taşıdığınıza inanıyorsunuz. Manuel video kullanım özelliği sayesinde kolayca enstantane hızı, resim karesi hızı, ISO, beyaz ayarı ve odaklama gibi özellikleri kullanarak profesyonel kalitede videolar yaratılabiliyor. Videolar HD, FHD veya UHD ve standart 16:9 ya da sinematik 21:9 olarak kaydedilebiliyor. Böylece akıllı telefonlar mobil yayın aracı haline geliyor. Ses ve görüntü kalitesi doruk noktasına ulaşıyor.

HIFI SES KALİTESİ TELEFONDA
Evdeki ses sistemlerinin kalitesi artık avuç içinde taşıdığımız akıllı telefonlara da taşınmaya başladı. Ev telefonlarından tanıdığımız, akıllı telefon pazarıa giren Gigaset Me serisinde HD ses desteği geliyor. Ses teknolojisini en iyi şekilde kullanılması için Gigaset'in özel Hi-Fi çipseti ve Dirac HD Sound teknolojisini içeriyor. Gigaset Me serisi aynı zamanda hareket halindeyken tüm sesleri ve müzikleri eşsiz bir kalitede dinlemenizi sağlayan FLAC, WAV ve APE gibi yüksek çözünürlüklü ses formatlarını destekliyor. Çift mikrofonlu ME serisinde, özel bir çip set aracılığıyla arka plan gürültüsü kaydedilip filtrelerken, diğer yandan konuşulanlar daha kaliteli kaydedilip dinleniyor.

BAŞ PARMAĞA YİNE İŞ DÜŞTÜ
Büyük ekranlara geçiş yaptıktan sonra tek elle telefonu yönetmek kolay değildi. Apple, iPhone 5'ten sonra radikal bir değişiklik yaparak 4.7 inç ve 5.5 inçlik dev ekranlara geçiş yapmıştı. iPhone 6 ve iPhone 6 Plus tek elde kullanım konusunda geri adım atıldı. Yani mucize altın oran bitti. Apple, iPhone 6S modelinde tek elle özellikle baş parmak kullanımını öne çıkaracak 3D Touch yani 3 boyutlu dokunmayı algılayan yeni bir teknoloji kullanıyor. Hatta bu teknolojiyi kullanırken kalınlıktan taviz vermekten çekinmedi. 3 boyutlu dokunma sayesinde baş parmak performansı ve tek elle kullanım kolaylığı geri dönüyor. Apple bu harekete Peek and Pop adını vermiş. Ekrana hafifçe bastırdığınızda küçük bir titreşimle birlikte küçük bir pencere açılıyor. Gelen bir epostanın üstüne bastırdığınızda küçük pencerede mesajın detaylarına bakıp silmek ya da okundu işareti koymak mümkün.

AZ HAREKET ÇOK İŞLEM
Benzer şeyi çektiğiniz fotoğrafları silmek ya da paylaşmak için de kullanabiliyorsunuz. Yani altın oran baş parmak kullanımını artıracak 3 boyutlu dokunuşla geri dönüyor. Daha az hareketle daha hızlı ve daha fazla işlem yapmayı sağlayan bu kestirme hareketler ortaya çıkıyor. Örneğin mesajınıza göz atmak için mesaja hafifçe dokunursanız e-postanın içeriği posta kutunuzun en üstünde görünür. Mesaj kısa ise ve göz atmak yeterliyse, mesajı bırakırsanız posta kutunuza dönersiniz. Maksat tek hareketle daha çok işlem yapma ergonomisi elde etmek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA