Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

4.5G'de tam saha pres

Operatörler binlerce sahada 4.5G yarışına girecek. Satranç maçı gibi planlanan yarışta baz istasyonunun yeri, sinyal ayarları, kullanıcı sayısı ve servisler 20 bin sahada masaya yatırılacak

Türkiye yeni nesil 4.5G mobil şebekeleri 1 Nisan'dan itibaren kullanmaya hazırlanırken arka tarafta operatörler hummalı bir saha çalışması yapıyor. Ericsson, Huawei, ZTE, Samsung gibi küresel, Aselsan, Argela, Netaş, Etiya gibi yerel şirketlerle fark yaratmak için çalışıyor. Biz de saha mühendisleriyle kuliste yer alan rekabete bir göz attık. 4.5G rekabeti SIMCITY oyununa benziyor. Her operatör, elindeki frekans, fiber, servisler, akıllı telefonlar ve en önemlisi insan kaynağını kullanıyor. Türkiye'deki operatörlerin elinde yaklaşık 15 bin ila 25 bin arasında çalışma sahası bulunuyor. Baz istasyonları ana merkezle fiber ya da kablosuz bağlantı ile haberleşiyor. Baz istasyonlarındaki anten ve güç sistemleri sahadaki operasyonun temel noktası.

3 BİNİ GEÇEN ALTYAPI
Operatörler bu saha ekipleriyle ne kadar senkronize çalışırsa tüketici memnuniyeti o ölçüde artacak. Bu senkronizasyon ise sahalardaki baz istasyonları üzerinden yapılıyor. 4.5G için ise mobil iletişim operatörleri bu sahalarda yer alan antenlerine yeni frekanslarla beraber 4.5G cihazlarını ekliyor. Şu ana kadar yapılan çalışmalarda ise 4.5G için 3 binden fazla sahada altyapı kuruldu ve testleri tamamlanıyor.

SAVAŞ MERKEZLERDE OLACAK
Sahada mücadele ederken en zorlu iş mobil durumdaki müşterinin internet ve ses ihtiyacını kesintisiz karşılamak. Mobil iletişim operatörleri, öncelikli olarak yoğun nüfuslu ve büyük şehir merkezlerine odaklanıyor. İş merkezlerinin ve veri trafiğinin yoğunlaştığı bölgelerde altyapı ve test çalışmaları yapılıyor. Büyük şehirlerde nüfusun yoğun olmasından dolayı kısıtlı saha sayısı ile kapsama alanı yüzde 40'a ulaşmış durumda. 4.5G uyumlu SIM kartı ve 4.5G uyumlu akıllı telefona sahip olan kullanıcılar 1 Nisan'dan itibaren yeni teknolojiye uyum gösterilebilecek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA