Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

5G hızında ışınlandık!

Vodafone desteğiyle Dresden Teknik Üniversitesi'nde kurulan 5G laboratuvarındaki çalışmalarla internet, anlık hareket hızını yakaladı. Yeni teknolojiyle yerinizden kımıldamadan kilometrelerce uzaktaki şantiyeyi yönetmek, hafriyat vincini kullanmak mümkün olacak

Almanya'nın önde gelen okullarından Dresden Teknik Üniversitesi'nde Vodafone desteğiyle kurulan 5G'nin ilk canlı testlerinin yapıldığı laboratuvara gittik. 5G teknolojisi, görme engelli birinin hareketi gecikmesiz algılayıp faaliyete geçmesini sağlayacak kadar hızlı. Binlerce kilometre uzaktaki robotların anlık iş yapması bile bu hızda mümkün. Dresden Teknik Üniversitesi Vodafone Mobil İletişim Sistemleri Bölüm Başkanı Profesör Gerhard Fettweis'ın başkanlığında çalışmalarını sürdüren ve aralarında Türk mühendislerin de bulunduğu ekip, geleceğin mobil teknolojilerine hazırlanmak için kablosuz iletişimi özellikle veri hızı, gecikme süresi ve IP (İnternet Protokolü) hizmetleri açısından yeniden ele alarak sektörler arası bir oluşuma öncülük edecek çalışmalara imza atıyor.

AR-GE YATIRIMI ŞART

5G teknolojisi ile birlikte bağlantı sorununun tamamen ortadan kalkarak dijital hayatın anlık akışın gerçeği haline geleceğini belirten Vodafone Türkiye Teknolojiden Sorumlu İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Mallik Rao, şunları söyledi: "Vodafone'un geleneksel üniversite-sanayi işbirliği anlayışı doğrultusunda, Dresden Teknik Üniversitesi ile yürüttüğü iş ortaklığının 5G standartlarının yazılmasında önemli sonuçları olacağını düşünüyoruz. 5G, şimdilik teorik tartışmaları yapılan ve 2020 gibi ileri bir tarih için planlanan bir teknoloji olsa da, Vodafone Türkiye olarak, bu alandaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. 4.5G'de olduğu gibi, 5G'de de Vodafone'un global deneyimini Türkiye'ye taşımayacağız."

10 YIL ŞARJLI CİHAZLAR

2020 ve sonrasında 5G teknolojisiyle birlikte dokunsal/etkileşimsel internet (tactile internet) hizmetleri günlük hayatı baştan sona değiştirecek. Laboratuvarda, Dresden Teknik Üniversitesi Vodafone Mobil İletişim Sistemleri Bölüm Başkanı Profesör Gerhard Fettweis, kendileri için başarı kriterinin insanların hayatını etkileyecek geliştirmelere imza atmak olduğunu söyledi. Fettweis "Sürücüsüz arabalar 5G ile birlikte hayatımıza girecek. Araçların tüm hareketlerini kaydeden, tıpkı uçaklarda olduğu gibi karakutuları olacak. Ayrıca, tek bir AAA pil ile 10 yıl şarj etmeden çalışabilen cihazlar da göreceğiz" diye konuştu.

TOPU ELİMİZDEN KAÇIRDIK

Ziyaret ettiğimiz 5G laboratuvarında bize, internetteki gecikmenin milisaniye seviyelerinin de altına inmesiyle oluşabilecek fırsatlar sergilendi. Örneğin bir görme engelli sanal gerçeklik gözlüğü ile bir futbol maçında kalecilik yapabilecek. Bunu bizzat test ettik. 5G altı teknolojilerle uzaktan atılan bir topu, taktığımız sanal gerçeklik gözlüğü ile tutamadık. 5G hızında bir ağa sahip olduğumuzda ise bize doğru atılan topu anında fark ederek yakalamayı başardık. Yine 5G test altyapısı kullanılarak hazırlanan özel bir eldiven ile ekran içindeki prizmatik şekillere dokunabilmenin ve hareket ettirebilmenin mümkün olduğunu gördük. Örneğin bir doktor bu eldivenle ameliyat yapabilecek. Veya bir operatör 50 derece sıcaklıktaki bir yerde hayati tehlikesi olmadan bir hafriyat yapabilecek. Laboratuvardaki uzmanlar, bu sayede özellikle uzaktan tıbbi kontrol gibi olanakları mümkün kılabileceği aktardılar.

'ARAŞTIRMAYA DAHA FAZLA DESTEK VERİLMELİ'
Vodafone'un 5G araştırma-geliştirme ekibinde Türk mühendisler de çalışıyor. Dresden Teknik Üniversitesi bünyesinde yapılan çalışmalara ilişkin bilgi veren Dresden Üniversitesi 5G Laboratuvar Araştırma Grubu liderlerinden Meryem Şimşek, bu alanda üstün başarılara sahip. İstanbul ve Ankara'daki üniversitelerden teklifler aldığını söyleyen Şimşek'in ailesi 1980'de Almanya'ya göç etmiş. Türkiye ile Avrupa Birliği ortak projeleri kapsaında çalışabileceklerini belirten Şimşek, "Eğitim hayatımın büyük bölümünü Almanya'da bitirdim. Türkiye'de araştırma projelerine yeterli destek olmadığını gördüm" diyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA