Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Kanat takıp uçma zamanı!

Türkiye Drone Ligi yarışları dün İstanbul’da başladı. 12 bini kayıtlı olmak üzere 80 bin drone kullanıcısı olduğu tahmin ediliyor. 100 TL’ye mikro drone da var 7 bin TL’ye profesyonel olan da

Dünyayı kuşbakışı görmek belki de insanoğlunun uçmak kadar güzel bir hayali. İnsansız hava araçları (Drone) belki de bu yüzden insanların büyük ilgisini çekiyor. 250 gramın altında kayıt gerektirmeyen harika dronelar var. Türkiye Drone Ligi de insansız hava araçlarına olan ilgiyi doruk noktasına taşıyor. Türkiye en çok drone ithal eden 6'ncı ülke. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü verilerine göre, geçen yılın sonunda Türkiye'de drone kullanıcı sayısı 11 bin 839. Bu sadece kayıtlı drone sayısı. 2016 yılında drone satışlarının yüzde 40 arttığını söyleyen TeknoSA Genel Müdürü Bülent Gürcan, "Adet olarak baktığımızda satışlar daha da fazla arttı. Drone satışlarını bir önceki yıla göre adet bazında 20'ye katladı. İlgi genelde ucuz ürünlerde deneyim kazanmak için. Çocuğuna alan babalar da kullanıyor. Profesyonel kullanım amaçlı satışların sayısı sınırlı. Türkiye'de 500 gramın üstündeki tüm insansız hava araçları kayıt altına alınmak zorunda. Yani kullandığınız drone piller dahil ağırlığı 500 gramın üstündeyse, kullanacak pilot ve drone sahibi kayıt altına alınmak zorunda. Ancak pek çok kullanıcı için de müthiş eğlenceli bir araç. Doğada, deniz kıyısında bu keyifli kayıt cihazını kullanmak için harika yerler var. Ancak insanlar nasıl seçeceğini bilmiyor. 100 TL'lik micro dronedan 7 bin TL'lik profesyonel drone seçeneğine kadar pek çok ürün mevcut. Pil ömrü, ağırlık ve kullanım kolaylığı çok önemli" dedi.

32 PİLOT YARIŞA KATILDI
TDL yarışları, 6 etap olarak özel dizayn edilmiş pistlerde organize ediliyor. İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Adana ve Eskişehir etapları sonucunda TDL şampiyonu olan pilot yurtdışındaki yarışlarda yarışmaya hak kazanacak.

KAYIT OLMADAN KULLANILABİLİYOR
Türkiye'de havacılık otoritesi 500 gramın üstündeki insansız hava araçlarının kayıt altına alınmasını öngörüyor. http://iha.shgm.gov.tr/ tr/22-kayit-rehberi/ Oysa Amerikan Havacılık İdaresi (FAA) www.faa.govtarafından getirilen kural 250 gramın altındaki insansız hava araçlarının izin gerektirmeyeceğini söylüyor. Ancak bu yine de istediğiniz zaman bu araçları kullanabileceğiniz anlamına gelmiyor. Havalimanlarına yakın ve yüksek güvenlikli alanlarda drone kullanmak kesinlikle yasak.

TÜRKİYE DRONE LİGİ HEYECANI BAŞLADI
Şimdi bu tutkuyu spora dönüştürmek için organizasyonlar düzenlenmeye başlandı. Dünyada 70 ülkede organize edilen yarışlar, Türkiye Drone Ligi (TDL www.turkiyedroneligi.com) yarışları İstabul etabıyla başladı. Pilotlar quad droneları, FPV( First Person View) ve özel radyo kumandaları ile heyecan dolu bir yarışa katılıyor. Sanal gerçeklik gözlükleri kullanan yarışmacılar belirlenen bir alandan kalkan droneların üzerindeki kameradaki görüntüyü gözlüklerinden takip eden pilotlar, özel dizayn edilmiş pisti en kısa sürede tamamlamak için kıyasıya mücadele etti. 250 mm çapında pervanelere sahip droneların kullanıldığı yarışa 32 pilot katıldı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA