Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

101 milyarlık ekonomide Türkiye’den Peak var

101 milyar dolarlık mobil uygulama ekosistemi listesinin 26’ncı sırasında Türkiye’den Peak girişimi var. 52 firmanın listelendiği tabloda ABD, Japonya, Çin ve Güney Kore başı çekerken Almanya, İngiltere’den firma yok

Mobil dünya ekonomisinin rakamlarını ölçen App Annie 2019 yılı raporunu yayınladı. Rakamlara göre, 2018'de 194 milyar uygulama indirildi. Mobil uygulamalar 101 milyar dolarlık bir ekonomi oluşturdu.
İnsanlar her gün ortalama 3 saatini mobil ekranlara bakarak geçirdi. Bu dev ekonomiyi ABD, Japonya, Çin ve Güney Kore'den girişimler domine ediyor. App Annie listesine Türkiye'den giren tek teknoloji şirketi Peak. Peak listenin 26'ncı sırasında yer alıyor. Almanya, Fransa ve İngiltere'den listeye giren şirket olmaması ise dikkat çekici.
Dünya teknoloji devleri Google, Apple geçtiğimiz haftalarda oyun platformlarını açıkladı. Türkiye'de son dönemde oyun alanında girişimler milyonlarca dolarlık çıkışa imza attı veya Peak Games de olduğu gibi ellerindeki oyunların bir bölümünü satarak büyümeyi tercih etti. Ancak Peak'in son dönemde verdiği iş ilanları medyada oldukça geniş yer aldı. Şirketin hedeflerini konuşmak için Peak Strateji Direktörü Ömer İnönü'yle buluştuk.



AİLEMİZ BÜYÜSÜN İSTEDİK
Ömer İnönü, önce reklama yanıt verecek eğitimli kitleye sadece sosyal medya veya internet üzerinden ulaşabilecekken neden geleneksel medyaya da ağırlık verdiklerini şöyle anlattı:
"Biz herkese ulaşmak istedik. Sadece iş ilanına yanıt verecek insanların değil, başvuracak kişilerin ailelerin de fark edeceği bir ekonominin olduğunu, Türkiye'de dünya çapında girişimler olacağını anlatmak istedik. Şu ana kadar 50 bin kişi başvurdu. Belki de ilk kez sadece sosyal medya ve internette değil tüm mecralarda ilanı gören fakat tam olarak anlamayan ailelere ilk kez gündemine giren yepyeni bir iş alanı olduğunu göstermek istedik. Türkiye'nin entellektüel birikiminin Türkiye'de iş yaparak başarılı olabileceğini göstermek istiyoruz." Peak'in yeni büyüme planları arasında sadece oyun yok. Peki şirketin gündeminde neler var? Bu soruyu da Ömer İnönü'ye sorduk.



HEDEFTE YAPAY ZEKÂ VAR
İnönü, "Yapay zeka pek çok endüstriyi değiştiriyor. Biz izleyici veya kullanıcıya göre içeriğin kişiselleştirilmesinde yapay zekayı daha çok kullanmaya başlayacağız. Ayrıca doğal dil öğrenme bizim etki alanımızı genişletecek diğer ikinci konu olacak. Yapay zeka konusunda yetenekli mühendislerimizin olduğunu biliyoruz. Bu yetenekli insanları bir araya getirerek ortak hedef için çalışakcakları harika bir aile ortamı kurguluyoruz" diyor.
Aslında Ömer İnönü'nün içeriğin kişiselleştirilmesi konusu Google ve Facebook gibi devlerin de gündeminde. Devler reklam hedeflemesi konusunda başarısız. İşte bu yüzden Peak gibi dünya devleriyle aynı gündemi kovalayan şirketlerin olması büyük heyecan veriyor.

YENİ OYUN PLANLARI
Her yaştan her kültürden insanın yüzlerce bölümle oynadığı oyunlara imza atan stüdyonunun gündemini sorduk. Ancak bu konuda söz hakkının yeni kurdukları stüdyo ekibinde olduğunu söyledi. İnönü, "Gerçekten harika bir stüdyo ekibimiz var. Biz stüdyomuza gelir artırmak için baskı yapmıyoruz. 2019 sonunda da 2020 yılında da yeni bir oyun gelebilir. Stüdyo karar verecek" dedi.



AVRUPA'DAN 3 TÜRKİYE'DEN BİR ŞİRKET VAR
Küresel mobil uygulama pazarına yönelik dünyanın en saygın araştırma ve raporlarını hazırlayan App Annie'nin 2018 Top-52 listesine göre Peak dünyanın en çok gelir elde eden uygulama geliştiricileri arasında üst sıralarda yer aldı. Geçtiğimiz yıl dünya genelinde mobil uygulamalardan en çok gelir elde eden 37'nci şirket olan Peak, bu yıl listede dokuz sıra birden yükselerek 26'ncılığa çıkma başarısını gösterdi. App Annie tarafından hazırlanan 2018 Top-52 listesinin, uygulama geliştiren teknoloji şirketlerini App Store ve Google Play platformlarından elde ettikleri gelirler bazında sıraladığını belirten Peak Strateji Direktörü Ömer İnönü, şu bilgileri verdi: "Mobil uygulama pazarının dünya genelindeki büyüklüğü 2018 itibariyle 100 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti ve bunun beş yıl içinde 157 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Geçtiğimiz yıl olduğu gibi, bu sene de App Annie listesindeki Türkiye merkezli tek şirket Peak oldu."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA