Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AHMET ÇAKAR

Türk futbolunu dünyaya rezil ettiler

F.Bahçe ve Beşiktaş dışında Türkiye'nin UEFA'dan ceza yemesi gündeme gelir mi?
UEFA bundan iki ay önce Londra'da bir karara imza attı. Bu kararın kısaca özeti şu: Üç suç vardır ki asla bunlar ceza açısından ülke federasyonlarına bırakılamaz. Irkçılık, şike ve doping. Bu konuda ülke federasyonlarının verdiği karar UEFA'nın kararlarıyla paralellik arz etmek zorundadır. Diğer bir deyimle doping yapan bir futbolcuya ülke federasyonu "İki hafta ceza verdim. Benim yönetmeliklerim bu şekilde kardeşim" dediğinde UEFA "Hop, dur bakalım" diyebilecek, Aynı şey şike için de geçerli. Mevcut deliller ve mahkeme tutanakları çerçevesinde TFF "Bana göre şike yok, takımlara ceza vermiyorum. Bu benim iç işimdir sen karışamazsın" diyemez. UEFA'nın ceza kuruluyla TFF'nin ceza kurulu arasındaki kararlar siyahla beyaz gibi zıt kararlar. Bu durumda UEFA TFF'ye "Kararını gözden geçir" diyebilir. TFF "Ben kararımı verdim. Karar değişmez" dediğinde ortaya iki ciddi problem çıkar. İlki UEFA TFF hakkında disiplin soruşturması başlatabilir. İkincisi de Türk futbolunda çok ciddi kaos çıkar. Kaosu çıkartacak en önemli unsur Trabzonspor.

"BEN HAKKIMI İSTİYORUM"
dediğinde Trabzon'a verilecek hiçbir cevap yok. İstanbul Büyükşehir Belediye de Türkiye Kupası'nı talep ettiğinde ona da verilecek cevap yok. Ve işin kötüsü 2010-11 sezonunda küme düşmüş takımlar TFF'den tazminat talep edebileceklerdir. Borsada Fenerbahçe ve Beşiktaş kağıdı olanlar ve bahis şirketleri söz konusu tarihteki yönetim kurulu üyelerine tazminat davaları açabilecekler. Ama bundan daha üzücü ve utanç verici bir tablo var. Türk futbolu dünyaya rezil olmuştur. Bir avuç şikeci adam ülke prestijini büyük takımların itibarını yerle bir etmiş ve hala direnmektedirler.

CAS'TAN FARKLI SONUÇ ÇIKMAZ
Fenerbahçe de Beşiktaş da CAS'a başvuracağını açıkladı. Sizce CAS'tan ne sonuç çıkar?
CAS, yürütmeyi durdurma kararı vermediği taktirde iki takımımız da Avrupa'ya gidemeyecekler. CAS'tan da farklı bir sonuç çıkacağını düşünmüyorum. Sportif anlamda şike dünya genelinde tescillenmiştir. Şayet Yargıtay da kararı onar ve iç hukuk açısından da şike kesinleşirse ne olacağını ben size söyleyeyim. Türkiye'de Fenerbahçe ve Beşiktaş maalesef tarihe şikeci takımlar olarak geçeceklerdir. Pek tabii ki bu kara lekenin sebebi koskoca camialar ve onlara gönül vermiş milyonlar değil. Bir avuç insan asırlık camialara bu lekeyi sürmenin bedelini nasıl ödeyecekler onu da kestiremiyorum doğrusu.

ARTIK HİÇBİR ŞEY ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK
Tahkim Kurulu'nun cezaları açıklamasının ardından UEFA ve TFF arasında ne tür diyaloglar yaşanacak?
Geçen Cuma gecesi UEFA'da görevli iki çok ciddi kaynağım bana Beşiktaş'ın cezasının ertelendiğini söyledi. Ne olduysa o geceden sonra oldu. Birileri Beşiktaş'ı da resmen bu işin içine çekti. İki kaynak beni yanıltmış olabilir mi, hiç sanmıyorum. Şimdiye kadar verdikleri tüm bilgiler doğru çıkmıştı. Ama şimdi sözün bittiği yerdeyiz. Spor hukuku ve TFF'nin de üzerinde olan UEFA, Türkiye'de şikenin yapıldığını resmen kabul etti. Bundan sonra Türk futbolunda hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Öncelikle Trabzonspor haklı olarak "Kupamı istiyorum" diyecek. Hatta aynı dirayeti İstanbul Büyükşehir Belediye gösterecek mi bilmiyorum ama onların da Türkiye Kupası'nı talep etme hakları var.

HEMEN BUGÜN GÖREVİ BIRAKIN
Bu kaos ortamında F.Bahçe yönetimi ve TFF yönetiminin görevde kalmasını etik buluyor musunuz?
Etik lafı hafif kaçar. Kanuni midir diye sorsan daha kötü. Bana göre görevi bugünden tezi yok bırakmaları lazım. Sanıyorlar ki orada kalırsak işi çevirebiliriz. Çeviremezsiniz. Kulüplerinize ve Türk futboluna daha büyük zararlar verirsiniz ve sonunda gidişiniz çok acı verici olur.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA