Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FATİH DOĞAN

Kırık cam teorisi!

Türk futbolunda ve Beşiktaş'ta son dönemlerde havalar bir hayli puslu... "Özel" durumum nedeniyle bir aydır hayata ve olaylara güneşli bakıyorum! Birlikte sosyolojik analizler, psikolojik tahliller yaptığımız, kurumsal kimliği nedeniyle ismini veremeyeceğim Beşiktaş camiasından bir dostumun 'Kırık Cam Teorisi' analizini sizlerle paylaşmak istiyorum..
"Olumsuzluklarla mücadeleyi nasıl başardınız?" sorusuna New York Valisi Guiliani'nin cevabı: "Metruk bir binanın camlarından biri bile kırık olsa, o camı hemen tamir ettirmezseniz, oradan geçen herkes bir taş atıp, tüm camları kırar. Ben ilk cam kırıldığında hemen tamir ettirdim. Bir elektrik direğinin dibindeki çöpü hemen kaldırmazsanız, her geçen çöpünü oraya bırakır. Bir sokağın suç bölgesine dönüşme süreci bir pencere camının kırılmasıyla başlıyor. Ardından daha büyük suçlar geliyor. Bunu anlayan New York polisi, önce küçük suçların peşine düşerek meseleye çözüm arıyor.
Kırık Cam Teorisi, ABD'li suç psikologu Philip Zimbardo'nun 1969'da yaptığı bir deneyden ilham alarak geliştirilmişti. Zimbardo, suç oranının yüksek olduğu, yoksul Bronx ve daha yüksek yaşam standardına sahip Palo Alto bölgelerine birer 1959 model Oldsmobile bıraktı. Ve olup bitenleri gizli kamerayla izledi. Bronx'taki otomobil üç gün içinde yağmalandı. Diğerine ise kimse dokunmadı. Zimbardo ile iki öğrencisi 'sağ kalan' otomobilin çekiçle kelebek camını kırdı. Daha ilk darbe indirilmişti ki çevredeki insanlar (zengin beyazlar) da olaya dahil oldu. Birkaç dakika sonra o otomobil de kullanılmaz hale gelmişti. "Demek ki" diyordu Zimbardo, "İlk camın kırılmasına ya da çevreyi kirleten ilk duvar yazısına izin vermemek gerek. Aksi halde kötü gidişatı engelleyemeyiz…."
Şahsımın meseleye bakış açısı özetle şu; Türk futbolunu, Beşiktaş'ı daha iyi görmek istiyorsanız işe ilk kırılan camdan başlamanız lazım. İlk kırılan cam "adalet". İkinci kırılan cam "güven" ve sonuncu cam "huzur"…
Ve geciken adaletin adam sendeciliği yansıyor! Seçeceğiniz yol ya kaosa, ya da huzur ve başarıya çıkıyor. Fotoğraf içinde büyük riskler barındırıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA