Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRAH KAYALIOĞLU

Dopingin tarihçesi-1

SİMPSON'UN ÖLÜMÜ...
İnsanoğlu her türlü rekabette rakibine üstünlük sağlamak için kendisine bir avantaj arar. Savaşta da böyledir, iş hayatında da... Sporda da çeşitli ilaç ve yöntemler kullanırlar. Geçtiğimiz yüzyılın başlarına kadar alenen yapılan, 1930'larda tartışılmaya başlanan dopingle ilgili Uluslararası Olimpiyat Komitesi yasak maddelerle ilgili testlere başlamayı 1967'de oylayıp kabul etti. Dopingle ilgili resmi kayıtlardaki ilk ölüm 1886'ya gidiyor. İngiliz bisikletçi Arthur Linton, Bordeaux-Paris arasındaki 600 kilometrelik yarıştan iki gün sonra ölmüş, fazla doz tri-methyl aldığı açıklanmıştı.
1936 Olimpiyatları'na hazırlık döneminde Nazi Almanyası sporcularının testosteron kullandıkları iddiaları, dopingde ilk ülke politikası olarak değerlendirilir. Ardından Doğu Almanya, liderliğinde birçok Doğu Bloğu ülkesinin sistematik doping programları geldi. 1967'deki Fransa Turu'nda Tom Simpson'ın ölümü dopingle savaşta bir dönüm noktasıdır. Otopside vücudunda yüksek düzeyde metaamfetamin belirlenmiştir (Öldüğü sırada cebinde bunun hapları da vardır). Dönüm noktası oluşu ise TV sayesindedir, çünkü TV'den yayınlanan ilk dopingle ölüm vakasının kamuoyunda yankısı ve etkisi büyük olur.
Dopingle mücadelede gözler son dönemde Armstrong nedeniyle bisikletin üzerinde. Ama diğer dallarda da dedikodu aldı başını gitti. 7 ayı aşkın süredir maça çıkmayan Nadal'ın doping cezasını "sessizce" çektiği de bunlardan biri... 2007-2011 döneminde ITF'in (Uluslararası Tenis Federasyonu) 53 pozitif doping testi ama 21 doping kuralı ihlali rapor etmesi kafaları karıştıran unsurlardan sadece biri... ITF'in müsabaka dışı test oranının % 10'larda seyretmesi bu kurumun dopingle mücadelede istekliliğini tartışma konusu yapıyor.
Dopingle suçlanan ve dosyası ancak 7 yılda mahkemeye gelebilen İspanyol doktor Eufemiano Fuentes'in (Dopingle değil, kamu sağlığı yasasını ihlalle suçlanıyor) "Müşterilerim arasında sadece bisikletçiler yok. Futbolcular, tenisçiler, atletler, boksörler de var" şeklindeki ifadesi, yeni doping skandallarının işareti değil mi?


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA