Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRAH KAYALIOĞLU

Genç İstanbulumuz yaşlı Tokyo'ya karşı

2020 Olimpiyatları'na ev sahipliği yarışında rakibimiz olan Tokyo'nun yaşlı nüfus oranı yüzde %20.4. İstanbul'da ise bu oran %5,4

İstanbul, Madrid ve Tokyo'nun kapıştığı 2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'nın ev sahipliği yarışında geçen hafta Uluslararası Olimpiyat Komitesi IOC'nin Değerlendirme Komitesi ile birlikte Tokyo'daydık. Japonya'nın başkenti hakkında öncelikle çok temiz olduğuna vurgu yapmak gerek. Sokaklarda bile sigara içilmemesinin bunda katkısı büyük. Çok az çocuk ve hayli fazla yaşlı insan var sokaklarda... Japonya'nın idari yapısını oluşturan 47 bölgenin üçü Tokyo Metropolitan Hükümeti'nin yönettiği alanı oluşturuyor. Bu alanın nüfusu 35 milyon. Tokyo merkezinin nüfusu ise 2011 sonunda 13.2 milyon. Kilometrekareye 6 binin üzerinde insan düşüyor. Bunun içinde çocuk (0-14 yaş) sayısı 1.5 milyonun altında. 65 ve üstü yaşındakilerse 2.6 milyonun üzerinde. Çocukların nüfusa oranı % 11.4 iken yaşlıların oranı % 20.4 (Birleşmiş Milletler % 14'ün üzerindeki toplumları yaşlı kabul ediyor).
İstanbul'un 2012 başındaki toplam nüfusunun 13.6 milyon olduğunu ve kilometrekareye 2 bin 622 kişi düştüğünü hatırlatalım. 2009 itibarıyla İstanbul'da 65 yaş ve üstündekilerin toplam nüfusa oranının % 5.4 olması 2020 yarışını "Genç İstanbul, yaşlı Tokyo'ya karşı" şekline dönüştürdü.

RAYLI SİSTEMLERİ MUHTEŞEM
Tokyolular, yabancılara karşı son derece yardımsever ancak aksanları nedeniyle İngilizce bilenlerle bile iletişim çok kolay değil. Müthiş bir raylı sistem şebekesi sadece şehirlerarası yolculukları değil, Tokyo içinde de ulaşımı son derece basitleştiriyor. Ziyaretimiz sırasında otel giriş-çıkışları, tesis ziyaretleri yoğun saatler dışında planlandığından ciddi bir trafiğe tanık olmadık; ama son gün uçağa yetişmek için erken çıkınca ters yönde de olsa Tokyo trafiğini gözlemledik. Ne kadar düzenli, sistematik olursanız olun kalabalık şehirlerde trafik derdi var. IOC Asbaşkanı Craig Reedie başkanlığındaki 13 kişilik komitenin incelemelerinde, "dakiklik" en ön plandaki unsurdu. Öyle ki herkes gelip yerini aldığı halde 3-5 dakika erken de olsa araçları kaldırmayıp programdaki saati beklettiler.
Tokyo'nun adaylık sürecinde üzerinde en çok durduğu konulardan biri kamuoyu desteği idi. Son adaylık yarışını kaybetmelerindeki en önemli faktör olarak bu isteksizlik gösterilmişti. Son dönemde Japonya'da adaylığa desteğin % 82'ye çıktığı yazılıyordu. Fakat IOC'nin son anketine göre halk desteği Tokyo'da %77, ulusal destek ise %67 olarak (ortalama %70) olarak açıklandı. Londra 2012'deki rekor madalya bir yıl önce % 47 olan desteği 23 puan arttırmıştı. Ancak kapanış günündeki basın toplantılarında Japon gazetecilerin deprem, tsunami, radyasyon, bu ziyaretin vergi verenlere maliyeti gibi konulardaki ısrarlı soruları ve sokaktaki havaya bakınca % 70'lik destek fazla iyimser göründü. IOC heyetinin ziyaretinde spor ve çocuk vurgusu yapıldı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA