Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SİNAN VARDAR

Denetleme kurulu Orman’ı aklamak istiyor

SORU - CEVAP SİNAN VARDAR

Beşiktaş Başkanı Çebi'nin camiaya verdiği önemli mesajlar var. Beşiktaş'taki son durum nedir? Mali Genel Kurul'da neler olacak? Orman ibra edilecek mi?
BAŞKAN ve genel sekreter durumu çok net açıkladı. Hatta genel sekreter, 2020 sonunda borcun 4 milyar 100 milyon TL olacağını belirtti. Başkan Çebi de kulübün yıllık 600 milyon TL geliri, 900 milyon TL de gideri olduğunu kaydetti. 300 milyonluk bir zarardan bahsediyoruz. Maalesef kulüpte Fikret Orman zamanındaki zihniyet devam ediyor. Denetleme Kurulu Başkanı da borcun 2 milyar 800 milyon olduğunu söyledi. Çebi ise mevcut borcun 3 milyar 400 milyon TL olduğunu söylemişti. Arada 600 milyonluk bir fark var. Ben Sayın Çebi'nin söylediği rakamın doğru olduğuna inanıyorum. Denetleme kurulu, Fikret Orman'ı aklamak için böyle bir yola başvuruyor. Geçmişte Divan Kurulu Başkanı ve ben doğruları söylediğimiz için kongre üyeliğinden atıldık. Şunu belirtmem gerek; kulübe önce şeffaflık lazım.

BEŞİKTAŞ BİR AJAX OLURDU

Başkan olsanız neler yapardınız?
ŞAYET başkan olsaydım Beşiktaş bir Ajax'tı… Yıllarca futbol oynadım, idarecilik yaptım. Beşiktaş'ta da 2 sene yönetici olarak görev aldım. Bu kısa zamanda bile altyapıdan çok futbolcu çıkardık ama değer verilmedi. Eğer değer verilseydi Beşiktaş, bugün Ajax gibi kendi üreten ve borcu olmayan bir kulüp olacaktı.

YABANCI SERBEST AMA 20 YAŞ ALTINA

Yabancı meselesi yine masada. TFF'nin oluşturduğu kurulun çalışmalarına göre yabancı sayısı düşecek. Planlanan sayı 12. Bu meseleye nasıl bakıyorsunuz?
YILLARDIR bitmeyen bir konu. 5 oldu, 14 oldu, şimdi de 12 olacak. Bir de rezerv lig çıktı. Bu konudaki düşüncelerimi daha önce de açıklamıştım, ben olsam yabancıyı serbest bırakırdım. Yalnız tek şart koyardım; 20 yaşına kadar istediğin kadar oyuncu alma hakkı olurdu kulüplerin. 2'nci, 3'üncü ve BAL ekiplerinde de 4-5 yabancıya izin verirdim. Böylece binin üzerinde yetenekli yabancı genç ülkemize gelmiş olurdu. Bunların daha yetenekli olanları büyük kulüplerde, daha da iyi olanları Türk vatandaşlığına geçirilerek Milli Takım'da oynar. Yabancıda çözüm budur. Eğer TFF böyle bir yol izlerse Türk futbolunun kurtuluşunda çok önemli bir adım atar. Yoksa istediğin rakamı getir, anlayış değişmeden hiçbir fark olmaz. Ben, sık sık Nihat Bey (Özdemir) ile de konuşuyorum. İnşallah TFF bizim de fikirlerimizi alır. Mesela 3 sene evvel Barcelona, tüm dünyayı tarayıp 73 tane futbolcu aldı. 13-14 yaşında genç yetenekleri buldular. Bizim de önce bunu yapmamız gerekiyor.

TÜRKİYE ADIM ADIM TARANMALI

Sizin adınız altyapılar ile özdeşleşti. Şimdi de sürekli genç futbolcular, yeni isimler gündemde.. Mesala TFF yönetimi bir kurul da gençler, altyapılar için oluştursa iyi olmaz mı?
BIR örnek vereyim; Almanya ne yapmış bakalım… Futbolda krize girdiği yıllarda 80 tane istasyon kurup yetenekli futbolcuları tespit etmiş. Bu istasyonlarda görev yapan antrenörlerin de maaşı federasyon tarafından ödenmiş. Şu anda Almanya'nın milli takımları hangi kategoride olursa olsun, koy dünya şampiyonu olur. TFF de altyapıları, pro lisanslı antrenörlerle birlikte Türkiye'yi taramalı. Spor Bakanlığımız, Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte böyle bir çalışma yürütüyor. Okullarda çocuklar birçok spor dalında taranıyor. TFF de böyle bir yol izlemeli. Buradaki en büyük handikap az gelirli çocukların maddi açıdan desteklenmesi ve yetenekli çocukların okullarıyla birlikte spor hayatlarını sürdürmelerinin sağlanması, sonrasında da bu çocukların kulüplere dağıtılmasıdır

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA