Türkiye'nin en iyi haber sitesi
LEVENT TÜZEMEN

Futbol ve beslenme

Futbolcular için başarı konusunda üç temel kural vardır: İyi çalışacaksın, doğru besleneceksin, iyi dinleneceksin. Göztepe Medical Park Hastanesi'nin, Beslenme-Diyet ve Fitoterapi Uzmanı Gizem Keservuran'la "Futbol ve beslenme" üzerine sohbet ettik. Doğru ve kaliteli karbonhidrat kaynağını tüketen futbolcuların 90 dakikalık maç süresinin % 25'inde yürüdüğü % 75'inde ise koştuğu, standart beslenen futbolcuların ise diğer gruba göre % 25 daha az mesafe katettiğ i ve bu sürenin çoğunda da koşmak yerine yürüdüğü gözlemlenmiş. Bu işin püf noktası, "Karın doyurmak için yemek yerine doğru zamanda doğru besini tüketmek." Araştırmaya göre; antrenmandan 2-3 saat önce yağsız makarna, erişte yanında bir miktar hindi eti tüketen sporcularda kramp, kas ağrılarının daha az olduğu gözlenmiş.
Sporcunun karbonhidrat depoları dolu olmalı ki, maç esnasında yeterli enerji sağlanabilsin. Yeterli miktarda sıvı tüketiyor olmalı ki, hücre bazında oksijenlenme sağlanabilsin. Karbonhidrat dediğimizde; akla ilk gelen makarna, ekmek, pilav oluyor. Ekmeğimiz tam buğday, çavdar olmalı ki vitamin, mineralden zengin kan şekerini dengeleyen kaliteli karbonhidrat ile glikojen depolarını dolduralım, mantı yerine yağsız makarna veya erişte tercih edildiğinde kan şekerinin ani iniş çıkışları önlenir. Bisküvi, kraker, kuru pasta, hazır gıdalar yerine, muz ve incir hızlı kana karışan kaliteli enerji kaynaklarıdır. Çekirdekli siyah üzüm (aynı zamanda hücre yenileyici etkisi var, kas dokusu için önemli) yanında tuzsuz badem, ceviz, kavrulmamış fındık, gaju fıstığı sporcunun kaliteli enerji kaynağıdır. Tahıllı ekmek ile hindi etli sandviç de antrenman öncesi kan şekerini dengeleyen düşük yağ içerikli bir ara öğün olarak tercih edilebilir.

ARTMIŞ YAĞ VE KİLOYLA

Elit sporcuların bir diğer problemi ise sezon bitip de yeni kamp dönemi başlangıcına kadar geçen dinlenme sürecindeki beslenme alışkanlıkları. Bu çok tehlikeli bir dönemdir. Çünkü antremanlar azalıyor ama yemek alışkanlıkları değişmiyor. Dolayısıyla bir çok sporcu tatilden artmış kilo ve yağ oranları ile dönüyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA