Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Felaket futbolun burnunun ucunda..

Çok kısa zamanda bir mucize gerçekleşmezse, Türk futbolu korkunç bir darbe yiyecek.. Kimse farkında değil.. En başta da, deplasmana çıkacak parayı dahi bulamayacak Anadolu kulüpleri..
İddaa oyunu 1 martta duruyor.
Danıştay, oyunu durduracak kararı 1 şubatta İddia yönetimine tebliğ etti. Yasal süre 1 ay!..
Kararı ve esasını tartışmıyorum. O ayrı ve uzun bir konu.. Önemli olan bu kararla İddia'nın 1 aylık süre sonunda duracak olması.. Yeni yasa, yeni ihale, yeni organizasyon dediğiniz zaman, ortaya 12 ile 16 aylık bir "İddaa"sız süreç çıkıyor.
Ve bakın o zaman ne olacak?.
1. Maaş ve primleri, hatta deplasman masraflarını İddaa'dan gelen sıcak para ile ödeyen kulüpler maça çıkamaz hale gelecekler. İddaa, 151 kulübe bugüne dek 210 milyon dolar ödemişti. 2007'de 215 milyon yeni lira ödeyecekti. Bu para ödenmeyecek. Bu 151 kulübün pek çoğu mali çöküntü içine düşecek.
2. Özellikle sezon sonlarında ortaya çıkan "Şike" olaylarını, kurduğu alt yapı ile İddaa çok yakından takip edebiliyor ve ortaya çıkarabiliyordu. Bu kontrol ortadan kalkacak, meydan şikecilerin olacak.
3. Devlet, çeşitli adlar altındaki 600 milyon yeni liralık vergi gelirinden olacak. Sivil Toplum Örgütleri, Çocuk Esirgeme, Kredi Yurtlar, Sanayi Destekleme, Tanıtma ve diğer federasyonlara aktarılan 44 milyon yeni lira da bitecek.
4. 2010 Dünya Basketbol, 2011 Erzurum Üniversite Kış Oyunları için İddaa fonu ile finanse edilen tesislerin inşaatı duracak.
5. İddaa öncesi bu ülkede yılda ortalama 2.5 milyar dolarlık sanal bahis oynanıyor ve ülke dövizi, internet aracılığı ile yurtdışı, yasadışı firmalara gidiyordu. Yılda ortalama 1.5 milyar dolar ciro yapan İddaa bu dövizin büyük bölümünün içerde kalmasını sağladı. İddaa durursa bu paralar gene yurtdışına akmaya başlayacak.
Öbür maddeler size acil gelmeyebilir, ama birinci ve ikinci maddeler kulüpler için hayati önemde.. Ve kimse dehşetin farkında değil.
Oysa süre çok kısaldı. Önlemin yolu şu..
Şu anda Meclis'te sıra bekleyen bir Spor Toto yasası var. Halen görüşülen Mortgage yasasını bir an evvel çıkarıp, Spor Toto tasarısını gündeme almak. Görüşme sırasında bir önerge ile "Yeni yasa ile yeni sistem kurulana dek, İddaa oyunu eski düzenle devam eder" geçici maddesini eklemek. Ve Meclis'ten çıkan yasanın, 1 marttan önce Cumhurbaşkanı tarafından onayını sağlamak..
Kalan süreye bakarsanız (Bugün 22 şubat ve şubat 28 gün çeker) gerçekten mucize gerek.
Bir ikinci yol daha var. İşi kanun kuvvetinde kararname ile çözmek. Ama AKP iktidara geldiği günden beri sadece bir kez kanun kuvvetinde kararname çıkardı, onu da yüzüne gözüne bulaştırdı. 4 bakan imza atmadı. Bu yüzden, bu yolun denenmesi ihtimali çok zayıf..
O zaman?..
Buyrun cenaze namazına!.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA