Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Bir enfes Harem!..

Doyamıyorum.. İnanın doyamıyorum Harem'i izlemeye.. Bir saat 35 dakika yetmiyor. Defalarca izlemek de yetmiyor..
Bu nasıl bir güzelliktir.
Bu nasıl bir "Türk" balesidir..
Bir defa müzik, banttan değil canlı.. Çalgılara bakar mısınız?. "Kanun (Cüneyt Kırşan), Kudüm (Aygün Altınbaş), Ney (Uğur Konuk), Keman (Ahmet Dinleyen), Timpani (Erkan Yüksel), Bateri (Tansu Karpınar), Piyano (Erkan Yüksel). Niye bu sazlar?.
Alaturka çalıyorlar çünkü.. Harem Balesi, başından sonuna Osmanlı devri musikisi eşliğinde dans ediliyor çünkü.. 1999'da Osmanlı'nın 700'üncü yılı şenliklerine katkıda bulunmak için yapılmış.. Yapan, yaratan, Merih Çimenciler..
Müzik o kadar güzel, o kadar özenle seçilmiş ki.. Nasıl oturuyor sahnelere.. Mesela haberci delikanlı elindeki mektubu vermek üzere hareme geldiğinde Cariye Çeşmi Dil'i görür. Bir görüşte nasıl vurulduğunu anlatan dansın arkasındaki müzik, "Dök zülfünü meydana gel!.." Mesela, genç Sultan hareme dalar, cariyelere teker teker bakar, Gülbeden'i seçer.. Yeni gözdeye ilk sarılışını anlatan ikili dansın müziği "Gelse o şuh meclise.."
..Ve gecelik eğlence diye seçtiği cariyeye sırılsıklam âşık olduğunu anlatan ikili dans eşlik eden müzik "Yine bir gülnihal, aldı bu gönlümü.."
Şarkıları beyninizde mırıldanırken, bale, ruhunuzda bir operaya dönüşüyor, adeta..
Eren Keleş vardı bu defa Padişah'ta.. Ve gene o zeybekte yıktı salonu.., Kösem'de Almula Ersoy çok çok iyiydi.. Çeşmi Dil'de Elif Aktari sevgilisi Kemal'de Emre Güler, Sümbül Ağa'da Hakan Odabaşı, ressamda Uluç Aytan, baş cariyede Ezgi Odabaşı ve yeni çeri ağasında Mert Kocabay, hak ettikleri alkışları bol bol aldılar..
Gülbeden'de Özge Başaran, olağanüstüydü.. Dansları ve oyunculuğuyla olağanüstü.. Konservatuvarlarımızı kutlamak isterim. Artık mimik derslerine de gereken önemi veriyorlar belli.. Sahneye çıkan her dansçı, iyi oyuncu ayni zamanda..
Balemizin gençleri nasıl geliyorlar.. Durmadan yeni yıldızlar..
Harem'de özel alkışım, cariyeleri ve yeniçerileri oynayan kordo baleye..
Cariyelerin "Ninni", yeniçerilerin, Kösem'in gazına gelip kazan kaldırma dansları müthiş çarpıcıydı.
Dekor ve kostümlerdeki Alexander Vasilliev zevkini, Bodrum temsili sonrası yazımda alkışlamıştım zaten.. Ama bir daha.. Çok ama çok güzeldiler..
Harem, 1999'dan beri oynuyor.. Balemiz durdukça da oynar.. Bir yerlerde yakalayıp izleyin mutlak..
İzleyin ve buram buram "Türk Balesi" ile gurur duyun!..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA