Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

"Gazi" Koşusu böyle mi olur, Jokey Kulüp?.

At Yarışı kumardır kim ne derse desin.. Yıllar önce kurulurken ve yönetme işi Jokey Kulübe verilirken amaç "At neslinin geliştirilmesi"ydi. Amaç bu olduğu için de Jokey Kulübe, hiç bir kulübe tanınmayan ayrıcalıklar verildi.
Kulüp, at neslini değil, kumarı fevkalade geliştirdi. Oynanan bahislerden aldığı vergisiz komisyonlarla kendisini de fevkalade kalkındırdı.
Ama bunu yaparken "Türk Derbisi" diye anılan Gazi Koşusu'nu her şeyin dışında ve üstünde tutmayı da ihmal etmedi.
Bu yarış, Türk atçılığının sembolüydü çünkü. Üç yaşlı İngiliz atlarına açıktı sadece.. Bu da bir atın bu yarışı hayatında sadece bir tek defa koşması demek oluyordu. At sahipleri, haralar, bu prestijli yarışı almak için, atlarına çok özendiler, tarih boyu..
Tarih dediğim de 87 yıl, dile kolay..
1957 yılında, yarışlara meraklı ağabeyim "Bugün Gazi var. Gelmelisin" deyip beni götürdüğünde şaşmıştım. Etraf smokinli erkekler, tuvaletli ve şapkalı kadınlarla doluydu.. Ankara Hipodromu bir bayram yeri gibiydi. Gün boyu devam eden şovlar da vardı.. Şarkıcılar, guruplar, defileler, neler neler.. Gece de Gazi Balosu..
Gazi Koşusu havası medyada haftalar önce başlar, bir hafta kala yoğunlaşırdı. Atlar, jokeyler, at sahipleri.. Koşu gününe bir "Fener-Galatasaray derbisi" havasında gelirdik. Jokey Kulüp de kocaman kocaman dosyalar ve bültenlerle medyayı beslerdi.
Bu hafta Gazi Koşusu olduğunu, pazar günü öğleden sonra, gazetelere bakarken tesadüfen öğrendim.. "17.15'te koşulacak" yazıyordu. Hepsi o..
Hipodromda tören, şölen falan diye satır yoktu.. Koşuya yarım saat kala naklen yayını açtım. Orda da seyre değer hiçbir şey yok..
Oraya kim bilir nasıl seçip yollamışlar, spikerlik, sunuculuk, röportajcılık fakiri insanlar..
İnsan bakarken çıldırıyor..
Yahu soru soran insan, neyi, niçin sorduğunu biraz araştırmaz, biraz bilmez mi?.
"Muhteşem bir hava.. Gururlu bir gün." Nokta.. Mikrofonu karşısındakine uzatıyor.. Yahu "Soru" adı üstünde soru işareti ile biter. Bunun için de soru cümlesi gerekir. Eline mikrofon verilen hatun daha bunun farkında değil. Herkese ayni laf.. Tabii cevap da ayni.. "Bütün atların ayağı düz bassın.."
40 röportaj (!), kırkı da ayni..
Bir de başlar, ayaklar meselesi var..
Atlar tanıtılıyor.. At sahipleri hep "Sayın" falanca.. Jokeyleri sayın mayın değil. Onlar sarı çizmeli Memet.. Yahu bu kadar sakil ayrımcılık olur mu?.
Yarışı anlatan da berbat.. Yahu ne efsane at yarışı spikerleri vardı bu ülkede.. Ne oldu onlara?.
Jokey Kulüp torpille mi ekrana adam seçiyor?.

***

Yarış harikaydı ama.. Son yıllarda izlediğim en güzel, en heyecanlı yarıştı.. Hani filmlerde olur ve nefes keser yarışlar vardır, aynen öyle..
Yücel Bilik nasıl muhteşem koştu.. Yarışı "Divine Heart kazandı" diyorlar.. Hayır!.. Yücel Bilik kazandı..
Son 200'e girilirken, önde iki at vardı.. Favori Çakal Carlos dıştan vurdu.. O sırada, bütün yarışı ilk onun dışında bekleyerek koşan Yücel de dördüncülüğe yanaşmıştı. O da fırladı.. İkinci atla, Çakal arasındaki boşluktan atak yaparken, Çakal içeriye kayıp çok akıllı bir taktikle onu dördüncü kulvara çıkmaya zorladı.. Yücel mecburen açıldı. Bu onun yarışı kaybetmesi demekti aslında.. Nitekim kameranın da dışında kaldı. Kameraman ve yayın yönetmeni de unuttular Divine Heart'ı.. Çakal'ı izlemeye başladık, önce ikinci sonra birinci durumdaki atı geçerken.. Yarışın bitmesine metreler kala, Divine'ın burnu görüntüye girdi önce.. Sonra Yücel'le geçen yılın galibi Halis Karataş'ın akıllara seza çalışmalarını izledik..
Yarışı "Yücel kazandı" deyişim ondan.. Önce taktik, sonra harika atak ve finişte son on metrede santim santim, milim milim yaklaşarak, geçerek..
Harikaydı hayatının ilk Gazi'sini kazanan genç jokey..
..ve de nasıl alçak gönüllüydü..
"Bu işlerde şansın rolü de büyüktür. Bugün ben şanslıydım" derken..
***

Cumhurbaşkanı adına yarışı izleyen ve tüm ödülleri veren, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Sevgili Mustafa İsen Hocama da teşekkürler..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA