Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Er Meydanında bir kadın Pehlivan

Ergun Hiçyılmaz'la Bugünden Düne..

"İki yiğit çıktı meydana, ikisi de birbirinden merdane!."
Cazgırın sesini, her güreş lafı edildiğinde hatırlarım. Özellikle güreşin olimpiyat dışı bırakılma çabaları ve son Kırkpınar mücadelesi beni meydanlara götürdü ve bu vesile ile cazgırın sesi kulaklarımı tam manasıyla çınlattı.
Adalı Halillerden Kara Alilere kadar nice şampiyonlar bu er meydanlarından çıkmışlardı... Eskinin güreş tekkelerinden yetişenler kadar, Abdülaziz döneminde sarayın desteklediği onlarca pehlivanımızın tuttuğu güreşler bir destan gibi anlatılırdı.
Ama bu pehlivanlardan birinin kadın olabileceğini hiç aklınıza gelir miydi? Anlatacağımız bu pehlivan elbette Kara Ahmet gibi bir "Cihan Şampiyonu" değildir. Koca Yusuf ya da Kazıkçı Karabekir veya Kel Aliço misali el ense ile baş döndürüp yer öptüren bir pehlivan olarak da anılmaz. Ama meydandaki iki yiğitten biridir ve erkeklere meydan okuyan bir kadın pehlivanımızdır.
Emine Pehlivanla ilgili bulgular bu kadın güreşçimizin 1927 Harf Devrimi öncesinde güreş tuttuğunu gösteriyor. Organizatörlerin en namlı Avrupalı güreşçilerin karşısına çıkardığı Emine Pehlivanın erkek rakipleri karşısında başa baş güreştiğini ve sırtının pek kolay yere getirilmediğini dönemin yayınlarında okuyoruz..
Rakibini saf dışı bırakmak konusunda son derece teknik olan Emine Pehlivan sadece acı kuvvetini ile tanınmıyor. Fotoğrafına bakılırsa "kle" takmak ve rakibinin üzerine çökerek boyunduruk vurmak gibi, ince güreş oyunlarına vakıf olan bu pehlivan hakkında verilen ilk bilgiler 1927 tarihini taşıyor..
Onun nadir fotoğrafı dönemin haftalık Resimli Perşembe Mecmuası'nda kapak olarak yayınlandı. (Dergi yayınını Türkçe olarak da sürdürdü.)
Emine Pehlivan bu resimde kendinden emin bir şekilde bakmakta ve rakibine kolu takmış ve beline çökerek poz vermektedir Mayonun bile kaplayamadığı heybetli bir bedeni vardır. Kütahyalı olarak bilinir. Ama kuvvetle ihtimal ki Balkanlardan çıka gelmiş bir Deliormanlı olabilir.
En fırtınalı güreşini Bulgar Şampiyonu Dinky ile yapmış ve meydanı ona dar etmişti. Çıktığı Kıbrıs turnesinde erkekleri dize getiren ve cazgır tarafından güreş meydanlarına "Emine Bacı" olarak çağırılan ve "Erkekleri yenen kadın" olarak tanıtılan kadın pehlivanımız hakkında Perşembe Mecmuası'nda şu satırları okuyoruz: "Pehlivan bir Türk kadını. Kadının her işi yapmasını mümkün görürdük ama Türk kadınının pehlivanlık yapmasını aklımıza getirmezdik. İlk defa Anadolu'da güreşmiş, kuvvet numaralarında şöhret kazanmıştır. Bilhassa alafranga güreşlerinde şöhret bulmuştur. Erkekleri yenen bu pehlivanımızın resmini neşretmekten kendimizi alıkoyamadık. Artık bizim de erkeklere dünyayı dar getiren bir kadın pehlivanımız var." diyor ve ekliyor.. "Emine Bacı'nın meydan okumasına pehlivanlarımızın vereceği cevabı merakla bekliyoruz."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA