Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Bir yeni yıl galası daha..

Yeni Yıl Konserleri birbirini izliyor. Bu defa, Lütfi Kırdar'da Borusan Filarmoni'yi izledik, soprano Çiğdem Soyarslan konuk..
Gecenin yıldızı, orkestranın Viyana orijinli şefi Sacha Goetzel'di. Orkestrayı yönetirken geceyi de sundu. Ama ne keyifli sundu.. Şakalar yaparak, araya minik anekdotlar sıkıştırarak, hatta oyunculuk yaparak.. Salonu ikide bir de kahkahaya boğan bir stand upçı gibiydi, sahnede..
Başından sonuna Viyana üzerine kuruluydu konser.. Viyana operetleri.. Viyana valsleri.. Viyana polkaları..
Gecenin doruk noktası, Çiğdem'in söylediği Çardaş Fürstin aryası oldu. Yıkıldı salon..
Şimdi gelelim itirazlarıma..
Bu yılbaşı konserlerini ille de Viyana çerçevesine oturtmayı aklım almıyor. Tamam, biz bu konserleri, nur içinde yatsın, Hikmet Şimşek'in her yıl TRT'de yayınlamayı gelenek haline getirdiği Viyana Filarmoni Yılbaşı Konserlerinden öğrendik. Viyana Filarmoni, Viyana'daki Yeni Yıl Konserinde Viyana çalacak tabii. Ama Borusan Filarmoni ile İstanbul'da niye ille Viyana..
Yılbaşı, yeni yıl, coşku, neşe, keyif demek.. Türk milleti niye Viyana'ya mahkum olsun ki?.
Goetzel anlattı.. Dünyanın en acımasız eleştirmenleri, Viyanalı kritikler Çiğdem için "Sopranolar cennetine, yeni parlayan bir Türk yıldızı yükseliyor" diye yazmışlar, bu sezon açılırken. Çiğdem bu ülkenin gururlarından biri şimdiden..
Ama öteki şarkıları yanlış seçildikleri için Çardaş'taki ilgiyi görmedi. Yazık..
Orkestra harikaydı.
Bir de repertuar doğru yapılsaydı?.
Size bir şey diyeyim mi?. Repertuarı sanatçılar değil, yapımcılar yapmalı..
90'lı yıllarda dünya turu yapan o efsane, Pavarotti, Domingo, Carreras ve Mehta konserlerinin dünyayı fethetmesinin sebebi bu üç büyük tenor ve dev şef değil, bugün adını kimsenin bilmediği Macar asıllı yapımcı Tibor Rudas'tı..
Rudas, konserin zamanı ve yerine göre değişiklikler yaptığı repertuarla, stadyumları dolduran on binlerce seyircinin nabzını tutmayı çok iyi biliyordu çünkü..
1994'te Los Angeles'ta mesela, tenorlar, Frank Sinatra'yı selamlayarak My Way, Gene Kelly önünde eğilerek Singing in the Rain söylüyorlardı.
Ben yılbaşı konserinde, coşturacak, havaya fırlatacak, neşe, keyif, eğlence dolu program isterim.. Yani popüler.. Yani bildiğim, katılacağım, tempo tutacağım şarkılar..
Kristof Kolomb'un yumurtası kadar basit yani..
Peki niye yapmazlar?.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA