Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Bu nasıl konserdir?..

Locatelli diye bir İtalyan, 1733'te L'Arte del violina diye 12 keman konçertosu yazmış.. 12'ncisinin adı Labirent.. Hani bilmeceleri vardır ya.. Giriş işaretlidir. Çıkışı siz bulacaksınız.. Niye Labirent.. Zamanının müzik eleştirmenleri yazmışlar..
"Bu bir Armani Labirenti.. Girmesi kolay, çıkması zor.."
Venedik Solistleri gurubunu 1959 yılında kuran, şimdi herhalde 80'lerde olmalı, şefleri Claudio Scimone anlattı, anekdotu ve konserin başından beri sessiz sessiz birinci keman görevini yapan Lucio Degani ayağa kalkıp öne geldi.. Sonrası..
"Vay anasını Sayın seyirciler.."
Bu konçertoyu yazan üşütük kesin.. Ama çalmaya kalkan da ondan aşağı değil.. O nasıl bir müziktir?. Beyinde nasıl düşünülür, notaya dökülür.. Hadi döküldü, nasıl çalmaya teşebbüs edilir?. Boğaziçi'nin 150 yıllık konser salonu Albert Long Hall yıkıldı.. Resmen yıkıldı. SİT Kurulu, bu salonda böyle "Yıkıcı" konserleri yasaklamalı..
Boğaziçi Üniversitesi, Evin, harikalar yaratıyorlar.. Konserin adı Venedikten Esintiler.. Venedik Solistleri, İtalyan Barok Müziğinden örnekler veriyorlar..
İlk bölümde bir ulusal gurur var. Solistlerin solisti bir Türk Bülent Evcil..
Bir Vivaldi La Notte/ Gece üfledi, flütüyle.. Karanlık gecenin saka kuşu oldu.. Rüya gibi.. Gözlerini kapa, saka kuşunu görürsün, zifir karanlıkta, öyle..
..Ve ardından Venedik'in en ünlü, defalarca bestelere katılmış müziği.. Venedik Karnavalı.. Briccialdi yazmış bu defa..
En önde oturuyorum. Utanmasam, ya da Venedikliler gibi yüzümde maske olsa, fırlayıp dans edeceğim. Öylesine coşturdu Bülent bizi.. Bu ülke ne hazineler yetiştiriyor, Kültür Bakanım, haberiniz var mı?. Birini izlediniz mi?.
Kapanışı Rossana Calvi yaptı, obuası ile.. Verdi.. La Traviata'dan bir düzenleme.. Tabii, dünyanın en ünlü opera melodilerinden "Brindisi /Şerefe" de içinde..
"Hayatta bir kere olur" denen tür var ya.. Öyle bir gece yaşadık, dışarda millet birbirine söverken!. Söyleyin kim akıllı?. İçerdekiler mi, dışardakiler mi?.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA