Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Yeni Türkiye'de pisi pisine ölmeyelim..

Sabah, nerdeyse tam sayfa verdi dün, dünya medyasında "Landmark/ Dönüm Noktası" diye yer bulan haberi..
Japon Mahkemelerinin kararıydı bu..
Üç yıl önce, Pasifik Okyanusu'nda 9.0 bir deprem olmuştu. Doğal afet.. Bu doğal afet, bir başka doğal afete yol açmıştı. Tsunami.. Dev dalgalar Japon sahillerini vurmuş ve karşısına çıkan her şeyi sürüklerken Fukuşima Nükleer Santralinde de büyük hasara yol açmıştı. Hasar sonucu çevreye radyasyon dağılmıştı. Bu radyasyon, zaten doğal afetle morali iyice bozuk bir kadını, Bayan Watanabe'yi bunalıma sokmuş, kadın intihar etmişti.
Kadının kocası, Fukuşima'yı işleten Tokyo Elektrik Enerjisi Şirketini (Tepco) "Karısının ölümüne sebep olmak" suçlaması ile mahkemeye verdi.
Landmark karar, işte bu davadan çıktı.
Mahkeme TEPCO'yu Bayan Watanabe'nin ailesine 49 milyon yen, yani yaklaşık 1 milyon lira tazminat ödemeye mahkum etti.

***

Siirt Alkumru Barajı'nda, pazar günü öğleden sonra, elektrik üretimi için iki jeneratörün daha devreye sokulması gerekti. Kapaklar açıldı. Barajdaki sular yüksek basınçla jeneratörlere akıp, çalıştırdılar ve Botan Çayı'na salındılar. Bu salınma çayda aniden 10 metre su yükselmesine ve hızlı akıntıya sebep oldu.
Çay kenarında pazar günü piknik yapan ve yüzen 19 kişi, çılgın sel halinde gelen suya kapıldı. 13'ü kurtuldu. 6'sı boğuldu.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu açıklama yaptı.
"Vatandaşlar ani yükselmelerden zarar görmesin diye, yöreye yazılı, sesli ve ışıklı ikazlar konmuş, 15 dakika önce sesli ve ışıklı ikazlar yapılmıştır. Fakat, vatandaşların nedense bir kısmı çıkmış bir kısmı da hala dere içinde kalmış. 'Herhalde bir şey olmaz' diye düşündüler, bilemiyorum. Bunları ikaz ediyoruz ama vatandaşlar ikazları dikkate almıyor."
***

Şimdi, biri Japonya'da, biri Türkiye'de ayni gün gerçekleşen bu iki olayı bir karşılaştırın, lütfen..
Birisinde bir doğal afete rağmen, "Neden daha sağlam yapmadınız" diye şirkete ağır ceza.. Öbüründe, Siirt halkının geleneksel piknik alanında, hem de bir piknik günü, pazar günü yani, çaya sele sebep olacak kadar yoğun su salınırken 15 dakika önce siren çalmakla, sorumluluğun bittiğinin ilanı..
Vatandaş uyarılara uymamış.. O zaman ölsün.. Bu mudur?. Lütfen Allah rızası için söyleyin, bu mudur?.
***

Son günlerde şahit olduğumuz pisi pisine ölümlere ve devamlarına bakalım..
Sabah Gazetesi Foto Muhabiri Erkan Koyuncu, nerdeyse katledildi.. İki gün gürültü. Sonra tıss.. Sabah Gazetesi Spor Servisi bile Erkan'ı öldürenlerin peşine düşmedi.. Neden acaba?.
Kumburgaz'da beş genç, kim tarafından, nasıl kiralandığı bilinmeyen deniz bisikletleriyle açıldı. Biri ölü bulundu.. Ötekiler?.
Peki sorumluları arayan, peşlerine düşen oldu mu?.
Durmadan "Boğulma" haberleri geliyor. Yüzme mevsimi, ölüm mevsimi oldu. Bu ölümleri araştıran, sorumluları bulan var mı?.
Bodrum'da bir çocuk luna parkta, denetlenmeyen bir aletten düşerek öldü. Sorumlu kim, belli mi?
Hem de İstanbul Üniversitesi'nin taşeron çalıştırdığı işçi işçi sağlığı ve güvenliği önlemleri dikkate alınmadan sokulduğu lağımdan mikrop kaparak hastalandı ve öldü. Sorumlu?.
Son bir haftadan bunlar. Daha geriye gidersem, yüzlercesi var..
***

Doğal afet sonucu ölen de değil, kendisini öldüren için, şirketi sorumlu tutup "1 milyon lira" tazminata hükmeden Japonya..
Ve ölümlerden vatandaşın kendisini sorumlu tutan "Gitmeseydi, yapmasaydı, söz dinleseydi" diyen Türkiye..
***

Bu satırları yazdığım sırada karşımdaki ekranda "Yeni Türkiye" sloganı ile toplanan AKP Kongresi'nin görüntüleri vardı.
"Yeni", Arjantin'de Peronistlerin sloganıdır. "New Argentina" sloganı, Evita Müzikalinin en güzel şarkılarından da biri olmuştur.. Peron'u iktidara getirmek isteyen fakir halk ve işçiler, mitinglerini bu sloganla yaparlardı.
Benim Yeni Türkiye'den bir tek dileğim var.. Artık pisi pisine ölmeyelim.. Ölürsek sorumlular araştırılsın, bulunsun, cezaları en ağırından verilsin ki, ibret olsun.. Örnek olsun..
Sorumlu durumda olanlar, görevlerini sonuna dek yapsınlar, "Ölen ölür, kalan sağlar bizimdir" vurdumduymazlığı bitsin ki, artık kimse, pisi pisine ölmesin!..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA