Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Çağdaş İstanbul değil, çağdışı ambar!..

Haliç'teki Artİstanbul felaketinden sonra, Lütfi Kırdar, Rumeli Salonlarında Contemporary İstanbul (CI) densizliği.. İş artık sanatseverlere hizmet, İstanbul'un sanattan uzak insanını sanatla tanıştırmaktan çıkmış, "Ambardan mal kaçırma"ya dönmüş.. Yığ yığabildiğin kadar.. Ne satarsan kâr..
Bakın ağalar, paşalar?.
Fuarlar, teşhir içindir. İlke olarak satış yapılmaz.. Gidin Frankfurt Kitap Fuarı'na bir kitap almaya teşebbüs edin bakalım..
İzmir Fuarı'nı yaşayan bilir. O Amerikan, Rus pavyonlarını ağzımızdan sular akarak gezerdik. İğne satılmazdı.
Fuar, teşhir, tanıtım yeridir. Görür, ilgilenir, beğenirsin. Sonra da, gördüğün hangi firma, konu sanat olduğuna göre hangi galeride ise, ona gider alırsın, fuar kapanınca.
Şimdi yürüyecek yer bırakmayacak kadar "mal" yığmışlar. Her santimetre kare para ile kiralanıyor ya.. Kiralayan da, santim boş bırakmadan malları doldurmuş, outlet dükkanlarındaki ucuz yığınlar gibi..
Bakmak için iki adım geri atacak yer yok. Zaten vakit de yok. Sergilenen her esere 30 saniye vakit ayırsanız, üç günde, fuarın üçte birini göremezsiniz..
Kimin umurunda.. H&M mağazasında Balmainleri nasıl yırtarca kapıştı sosyete, bakmadan, ölçmeden.. Burdan da yatırımcı, gördüğünü, kaptığını alsın. Sanatsever değil, yarın iki misline satıp kar düşünen yatırımcı için açılmış outlet ambarı.
Yani, kuranın amacı kâr, katılanın amacı kâr, alanın amacı kâr. Azerilerin deyimiyle "Kârhane" olmuş, satış amacı bile olmaması gereken Fuar!.
O zaman, bizim gibi "Sanat dünyamızda neler oluyor" diye gidenlere düşen de, yorgunluk ve öfke..
Bir daha gitmem.. İnsanları hayvan sürüleri gibi daracık koridorlara süren ve koşturan bu yüz karası "Kazanç" ambarlarına bir daha adım atmam..
Ya adam gibi fuar yaparlar.. Ya da!.. Bitti bu iş!.
İstanbul'da birbirinden güzel galeriler var. Giderim seçtiklerime.. İnsan gibi dolaşır, insan gibi ağırlanır, keyifle, mutlulukla ayrılırım..
Gittiğime, gideceğime bin pişman olduğum CI ile ilgili, bir iki notum var. Her nasılsa, o yığılmanın içine, insan gibi yerleşmiş, konuğuna bakma ve görme hakkı tanımış bir iki galeriden hoş izlenimlerim oldu.
Yarın anlatacağım.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA