Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Mehmet Başman.. Hem de ne adam!..

Başlığı yazarken "Adam" sözcüğünün önüne "Kültür" yazmadım bilerek.. Başman muhteşem bir Kültür Adamıydı. Tamam ama, adamdı.. "Kültür", adam olmanın gerek şartları arasındaydı çünkü..
Geçen hafta kaybettik. Haberi okurken, son buluşmamızdaki heyecanlı hali gözlerimin önüne geldi. Nasıl sarılmıştık heyecanla, coşkuyla, keyifle..
Mahler'in "Binler Senfonisi" diye bilinen 8. Senfonisi, ülkemizde ilk kez adına layık seslendiriliyordu. İlk kez.. Çünkü seslendirme için binler gerekiyordu gerçekten.. O gece sahnede, 400 kişilik orkestra, yüzlerce kişilik iki koro vardı.. İlave Bilkent Çocuk Korosu.. 5 müthiş solist.. Salonda üç bin, sahnede de bin kişi..
Öyle bir gece.. Düşünmesi, hayal etmesi bile zor. Ama Mehmet Başman, Sevda/ Cenap And Müzik Vakfının Başkanı, Sevgili ve de hem de nasıl saygın Mehmet Başman hayali gerçek yapmıştı işte, Cumhuriyet'in başkentinde..
2013 mayısında destan yazmıştım, konseri anlatırken ama eksik kalmıştı gene..
İşte o Mehmet Başman.. Ama sadece o gece değil.. Başman tarihti.
Kaç yılıydı aklımda değil.. Süleyman Demirel başbakandı. O kadar eski..Türk Metal'in o zaman itibarıyla Allah'ın unuttuğu yerde inşa ettiği kapalı salona, daha o sabah açılan grayderle açılan toprak yolda, tarlalar arasından gitmiş, yüzlerce metre de yürümüştük, can kuzenim Ahmet Taner Kışlalı ile. Gene üç senfoninin birleşmesinden oluşan dev bir orkestra.. Gene müthiş bir koro ve solistler ve tribünlerde binlerce insan.. O gün oraya koşarak gelen en az yedi bin Ankaralı.. Bu ülkenin Kültür Merkeziydi Ankaram o yıllarda..
Orkestra, Koro ve solistler dünyanın en ünlü, en popüler, en çok çalınan, dinlenen klasik müzik yapıtı, Beethoven'in 9. Senfonisi'ni seslendirmişlerdi.
Nasıl coşmuştuk tribünlerde.. Zamanın Başbakanı Süleyman Demirel de coşmuştu. Konseri, Atatürk Cumhuriyetine bağlayan sözleri, o günü sadece müzik değil, siyaset tarihimize de sokmuştu.
İşte o "Adam"ı kaybetti Türkiye.. Kültür ve Sanat Dünyası..
Ama adı yaşayacak..
O meşale hep yanmaya devam edecek!.
Teşekkürler Mehmet Başman!. Ne mutlu bana, dostun oldum. Olabildim..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA