Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

İstanbul’da renkli geceler!..

Giderek gerçek bir Avrupa Kültür Merkezi'ne dönüşen İstanbul'da bu hafta üç önemli etkinlik var.. Benim favorim, Vivaldianno!. Vivaldi, favorilerimdir, zaten.. Hele 4 Mevsim ve o 4 Mevsim'den, İlkbahar!.
İlkbahar'ı Mardin Cumhuriyet Meydanı'nda, Fethiye'de Arykanda Antik Tiyatrosu'nda, Erzurum'da, yöre insanları, köylü kadınları ile izledim, geçmiş yıllarda.. Başından sonuna nasıl ilgi ile dinlediklerine şahidim.
Gürer Şefim, Nemrut Dağı'nın tepesinde, heykellerin önünde çaldırmış, 4 Mevsimi.. Anlatmıştı..
"Bitti, alkış kıyamet.. Bis istiyor, o dağın tepesine tırmanarak gelen köylüler.. 'Size 4 Mevsim çaldık.. Madem istiyorsunuz, birini tekrar edelim.. Hangisini?.' diye sordum.. Önden bir poşulu ayağa kalktı.. 'İlkbahar'ı dinleyek ağam' dedi.."
İşte o Vivaldi'nin eserleri, hem çağdaş yorum, hem de çağdaş bir sunumla Ülker Arena'da, cumartesi akşamı..
Sunum!.. Işıklar, renkler, aynalarla dolu sahnede yansımalar..
"Üç boyutlu Vivaldi" diyorlar.. Dünya turundalar ve gittikleri her yerde büyük ilgi uyandırdılar..
İş Sanat, 2016-17 sezonunu Gürer Aykal Şefimle açıyor, gene cumartesi gecesi açıyor.. Borusan Filarmoni çalacak. İş Sanat'ın "Parlayan Yıldızlar" sunumlarında gerçekten parlayan Gülin Ataklı (obua) ile başarılarıyla ülkemizi dünya sahnelerinde temsil eden genç tenor Doğukan Kuran ve soprano Ayşe Şenoğul da konserin solistleri..
Yalnız.. Yıllık programa baktım.. Bu yıl etkinlikler bayağı azalmış göründü gözüme.. Neden acaba?. Bir de herkesin favorisi, unutulmaz, İş Sanat'la özdeşleşen Şiir Geceleri gene yok.. Daha evvel de kaldırmışlardı. Savaşmış geri getirmiştik.. Şiirin tek sahibi İş Sanat da sırt çevirirse..
Üçüncü konserimiz pazar günü Süreyya Operası'nda.. Ama on para etmez Devlet Opera ve Balesi sitesinde, her etkinlik için olduğu gibi, bu konser hakkında da tek bilgi yok.. Yahu "Devlet" sitesi bu.. Utanmıyor musunuz?.
Benim de konseri tavsiye edecek halim yok.. Çünkü seyirciden en uzak konserleri yapmakta birebir operamız..
Oysa opera konserleri her türden, hatta salonun yarısı ilk kez böyle bir konser izleyen seyirciye verilir. Bu konserlerin amacı yeni seyirciler, yeni opera ve bale severler kazanmaktır. Nerde?. Bir program yapıyorlar, sanki salonda sıradan seyirci değil, Milano La Scala'ya solist alacak jüri var..
Yapmayın ağalar, yapmayın paşalar?. Popüler eserler çalmaktan, söylemekten, sergilemekten utanmayın.. Züppeliği bırakın.. Halka inmek, halkı operaya kazandırmak, ayıp değil, gururdur!. Bunu kafanıza sokun artık!.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA