Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

Otizmde erken teşhis önemli

14 aylık bebeğim ismi söylenince bakmıyor ve sözlü komutları almıyor; "Otizm olabilir" dendi. Ne yapmam gerekiyor? E.N./Kastamonu

Otizm şu aralar çok yaygın. 10 yıl önce gelen başvurulara oranla şimdi gelen başvurularda ciddi oranda artış var. 10 yıl önce başvuru yaşı 5-6'ları bulurken, şu an 6 aydan itibaren takip etmeye başladığımız çocuklar var.

PSİKİYATRDAN DESTEK
Anne ve baba olarak bazen sorunu kabullenmek çok zor olabiliyor. Özellikle de küçük yaşlarda pek konduramadığımız gerçekler, yaş ilerledikçe iyice belirginleşince; asıl şok o zaman yaşanmaya yaşanıyor. Sizin bahsettiğiniz şekilde birçok anne baba önceleri konduramıyor; 'Sadece meraktan bir baktıralım' gibi söylemleri oldukça fazla duyuyoruz. Bir anne olarak sizi anlıyorum. Ancak unutmayın ki erken teşhis; otizmli çocukların hayat kalitesini artırır. Size önerim; bir çocuk psikiyatrından görüş aldıktan sonra eğer bu tanı konursa, acil özel eğitime başlamanız.

Çocuğunuzu sorularla sıkmayın

Eşimle ayrıldık. Ancak eşim çocuğumu tatile götüreceği bahanesiyle aldı ve kaçırdı; üç aydır görmüyorum. Bu durum çocuğumu nasıl etkiler? M.C./Van

Boşanma aşaması ve sonrası gerçekten zor bir süreçtir. Bazen taraflardan biri hem çocuğundan ayrılmak istemediği için, hem de karşı tarafın canını yakmak için çocuğu kullanır. Çocuğunuzun size olan düşkünlüğü, babanın sizin hakkınızda olumsuz söylemleri ve bu sürecin uzunluğu çocuğunuzla olacak ilişkiniz açısından önemli. Çocuğunuzun size dönüp dönmemesinden çok onun psikolojik olarak bu durumdan ne kadar zarar göreceğini düşünün. Tekrar görüşmeye başladığınızda bu konuyla ilgili çocuğunuzu bunaltacak sorular sormayın.

Zeka testi yaptırabilirsiniz

6.5 yaşındaki kızıma Metropolitan okul olgunluk testi uygulandı. Seviyesi düşük çıktığı için anaokuluna başladı. Bu bir sorun mu? Ö.K./Balıkesir

Metropolitan okul olgunluk testi; çocuğun okuma-yazma ve matematik derslerine yönelik alt yapısının yeterliliğini ölçen bir testtir. Çocuğunuza bu testin uygulanmasının ve sonucunda değerlerinin düşük çıkmasının birçok nedeni olabilir. Yeterli çevresel veriyi alarak yetişmemesi, olası öğrenme güçlükleri; ilk aklıma gelenler. Sadece bu testi baz alarak yorum yapmak zor. Bu nedenle size önerim; önce genel gelişim testi, belki bir zeka testi (Stanford Binet olabilir ) yaptırmanız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA