Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

Loş ışıkta masal okuyarak uyutun

3 yaşındaki oğlumu uyutmak bir kabus. Saat 12'lerde zor uyuyor. Ne yapmalıyız? H.A./Malatya
Hareketli, meraklı, enerjisi yüksek çocuklar genelde az uykuyla idare edip geri kalan vakti farklı şekillerde yaşamak isterler. Eğer babası işten geç saatlerde geliyorsa, onunla beraber olmak ister. Bakıcı tarafından bakılıyorsa, anne-babasıyla daha fazla vakit geçirmek isteyebilir. Karanlıktan korkma, kötü kabuslar görme de çocuğu uykudan soğutabilir. Ayrıca vücudun bozulan uyku ritmi de çocuğun uykuya adapte olmasını etkileyebilir. Bu nedenle öncelikli olarak hangi nedenlerin ağırlıklı olduğunu inceleyin. Bu sorunların çözümü üzerine gidin. Gün için bedensel olarak yorucu etkinlikler tercih etmeye çalışın. Yatmadan önce ılık su ile banyo, loş bir ışıkta masal okumak; onun kendisini iyi hissetmesini ve uykuya daha kolay geçmesini sağlayacaktır. Uyumadan önce olabildiğince uyarıcı şeyler yedirmeyin ve içirmeyin. Evi sakin ve dingin bir ortama çevirmeye çalışın.

ÇOCUK GELİŞİM UZMANINA DANIŞIN
Oğlum 2.5 yaşında. Söylediklerimi anlıyor ama konuşmuyor. Ne yapmam gerekli? T.Ç./Tarsus
Erken teşhis birçok hastalığı iyileştici özelliğe sahiptir. Normal çocuk gelişiminde 2 yaşına kadarki çocuktan en az 50 kelimeyi bilmesini bekliyoruz. 50 kelime benim için her zaman bir kriterdir. Çünkü 50'nci kelimeden sonra konuşmanın akışı, hızı ve diğer özellikleri bir anda değişebilir. Anlama becerisi, konuşma becerisinden önce gelir. Çocuğunuz 50'den fazla kelimeyi anlıyorsa; bu iyiye işarettir. Konuşmuyorsa ya siz işaretlerini çok pekiştiriyor, ya ağız-dil-dudak yapısında bir sorun ya da genel gelişiminde aksaklıklar var demektir. Çocuk gelişim uzmanından destek almanız şart.

AŞIRI KURALCI BİR ANNE OLMAYIN
5 yaşındaki kızım tuvalet eğitimini tamamladı. Ancak kakasını altına kaçırdı. Neden? S.A./Sinop
Enkopresiz, yani 'kaka kaçırma' sorunu 4 yaşından sonra görülen bir sorundur. Genelde çocuğun istemsizce yaptığı bu tepki aileyi kızdırır, hatta aralarındaki iletişimi bozar. Son yıllarda bu sorunda ciddi artış olduğunu görüyoruz. Yeterli tuvalet eğitimini kazanmamak, çok sert ya da gevşek bir tuvalet eğitimi vermek, anal kaslarda sorunlar; ilk akla gelen nedenlerdir. İkincil olarak da babanın çocuğuyla ilişkisinin uzak olması, annenin aşırı kuralcı olması, çocuğun kurallara uymak istememesi bu soruna neden olur.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA