Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

Tanımadığı kişiye karşı şifresi olsun

Çocuğumu taciz ya da yabancı kişilerin ona zarar vermemesi adına nasıl bilgilendirebilirim? H.N./Ank.
Son dönemde artan bu sorun karşısında ailelerin biraz daha serinkanlı ve mantıklı düşünerek çocuğuna yaklaşması en doğrusu... Aslında bu konuda çocuğunuzu sürekli uyarmak onun daha fazla kaygılanmasına ve tepki vermesine neden olur. Elbette ki önlemlerinizi alın ancak bunu çocuğunuza hissettirmeden ve onu huzursuz etmeden yapın. Keyifli bir zamanınızda ona ufak telkinlerde bulunun. Bu telkinlerinizde;
Vücuduna sadece doktor ve anne babasının dokunabileceğini, bu dokunmaların da sınırlı ve ona zarar vermeyecek şekilde olması gerektiğini belirtin.
Çocuğunuzla bir şifre belirleyin. Eğer tanımadığı biri annebabasına götüreceğini söylerse bu şifreyi sormasını, eğer o kişi bu şifreyi söyleyemiyorsa kesinlikle onunla gitmemesi gerektiğini anlatın.
Eğer zorla ve rızası olmadan bir tepki alırsa yüksek sesle bağırarak yardım istemesi gerektiğini söyleyin.

HİPERAKTİVİTE SUÇA EĞİLİMİ ARTIRIR
Suça meyili olan bir çocuk erken yaştan itibaren anlaşılır mı? Y.B./Adana
Bebek doğduğu an itibariyle yüzde 40 genetik yatkınlıkla doğar. Geriye kalan diğer yüzde 60'lık kısım ise çevresindeki kişilerdir. Bu iki etkenin doğru kullanımı suça meyilli çocuk ya da kişileri azaltır. Özellikle hiperaktivitesi dürtüsel- tepkisel boyuttaki kişilerin suça meyil oranı daha yüksektir. Çünkü tamamen düşünmeden aniden verilen tepkiler kişinin sağlıklı düşünememesine bazen de güdüleri doğrultusunda hareket etmesine neden olabilir. Ayrıca anne-babanın da suça meyili önemlidir. Çok fazla trafik cezası almak, etraftan sürekli ikaz almak, hayatta en az üç defa polisle bir şekilde başının derde girmesi durumunda olan aileler genetik yatkınlığa da dikkat etmelidir.

HAVUZU BALIKÇI AĞIYLA KAPATIN
4 yaşındaki kızım havuzumuza ayaklarını sokmuş. Bunun sakıncalarını nasıl anlatmalıyım? S.A./Antalya
Çocuk eğitiminde güvenlik en hassas konudur. Bu nedenle öncelikli olarak çocuğunuza nasıl anlatacağınız değil alacağınız güvenlik önlemleri önemlidir. Havuzunuzu balıkçı ağı ile kapatmanız ilk önerim olacak. Yanlarındaki korkulukların yüksekliği ve ulaşılabilirliği de önemli. Güvenlik kamerası ve alarm sistemi de oldukça etkili bir yöntem olabilir. Çocuğunuzla basit ama etkili bir dil kullanmaya özen gösterin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA