Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

İşitsel bütünleme her merkezde yok

"Otizmli çocuklarda işitsel bütünlemeye yönelik konuşma eğitiminin faydası var mı?" K.T./Eskişehir
İşitsel bütünlemeye yönelik konuşma eğitimi, tamamen çocuğun işitsel becerilerinin kullanıldığı ve beynin önce işitme merkezini, zaman içerisinde de konuşma merkezinin uyarılmasını hedefleyen bir eğitimdir. Özellikle 2-5 yaş A tipik otizmli, hafif düzey öğrenme güçlüğü, gelişim geriliği, hiperaktivite ve dikkat dağınıklığı teşhisi almış çocuklarda etkindir. Bu yöntemde esas olan; haftada bir ya da iki defa değil, haftada en az beş gün bir saat bu eğitimi almasıdır. İşitsel bütünleme ve spor etkinlikleri paralelinde uygulandığında üç ay içerisinde sonuçlar gözlenmeye başlar. İlk etapta kelimelerle başlayan konuşma, zaman içinde cümlelere döner. Elbette ki kesin faydalı olur demek yanıltıcı olur. Burada önemli olan ailenin de evde uygulamaları destekleyici davranmasıdır. Ancak bu yöntem Türkiye'de kısıtlı merkezlerde uygulanmaktadır.

SAĞLIK TEDBİRLERİNİ GÖZDEN GEÇİRİN
"Çocuğumu yaz okuluna yazdıracağım. Bu konuda sizin önerileriniz nedir?" T.E./Trabzon

Yaz tatilinin gelmesiyle aileler de yaz okulu arayışına girdi. Yaz okulları seçilirken dikkat edilmesi önemli hususlar var:
Tesisin mutlaka gerekli güvenlik ve sağlık önlemlerini alması gerekmektedir.
Eğiticilerin, antrenörlerin mutlaka sertifika ya da yeterlilik belgeleri olmalıdır.
Hijyen ve temizlik konusunda gerekli özen ve itina gösterilmiş olmalıdır.

ÇOCUK BEĞENMELİ
Çocuklara yaptırılacak spor etkinliklerinin onların seviyesine göre ayarlanmış ve herhangi bir kaza riskine karşı planlı ve programlı hazırlanmış olması gerekmektedir.
Elbette ki çocuğunuzun da gideceği okulu beğenmesi önemlidir.

OKULLAR AÇILMADAN DERS ALDIRIN

"Üçüncü sınıfa giden kızımın karnesi kötü gelecek. Yazın özel öğretmen tutmalı mıyım?" İ.P./Bursa
Yaz tatillerinin mantığı; hem çocuğun dinlenmesi, hem de geçen öğretim yılı bilgilerinin üzerinden geçilerek unutmasını engellemektir. Eğer çocuğunuzda öğrenme güçlüğü ya da benzeri sıkıntılar yoksa, bence yapmayı düşündüğünüz planlama çocuğunuza ağır gelecektir. Farkına varmadan cezalandırıyor izlenimi verebilirsiniz. Önerim; okulların açılmasına bir ay kala bu programlamayı yapmanız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA