Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

Doğru-yanlışı bebekken bile öğrenir

"Çocuklardoğru ve yanlışı ne zaman anlar? 'Doğru-yanlış' onlara nasıl anlatılır?" A.T./Erzincan
Hep derim; çocuklar bacaklar dünyasında yaşar. Bu nedenle onlarla konuşurken mutlaka göz seviyesine inin. Çünkü göz seviyesinde yaptığınız hiçbir konuşmayı ciddiye almayacak ya da önemsemeyeceklerdir. Önce siz doğru model olursanız, çocuğunuz da olması gerekeni öğrenecektir. Eğer siz farkına varmadan yalan söylüyorsanız, yalan söylemeyi öğrenecek; birilerinin arkasından konuşuyorsanız, bunun doğru olduğunu sanacaktır. Yani sizin hayat felsefenize uyan her doğru ya da yanlış; davranışlarınıza, dolayısıyla çocuğunuza yansıyacaktır. Bu nedenle önce siz davranışlarınıza dikkat etmelisiniz. Artık günümüzde bebeklerin daha anne karnında algılama gücünün başladığını düşünürsek; bebek, anne karnına düştüğünde öğrenmeye başlar. Bu nedenle, çocuğunuza doğruyanlış davranışları öğretmek için bebekliğinden itibaren ona doğru model, doğru ebeveyn olmak için kendinizi eğitip geliştirin.

OTİZME KARŞI YOĞUNLAŞTIRILMIŞ EĞİTİM
"Doktorlar, otizmli çocuğuma yoğunlaştırılmış eğitim programı öneriyor. Bu nedir?" K.L./İstanbul
Özellikle son iki yıldır yapılan tüm araştırma ve çalışmalar, otizm sorununda yoğunlaştırılmış eğitimin en etkili yöntem olduğunu gösteriyor. Yoğunlaştırılmış eğitim; haftanın en az beş gününü içeren, özel eğitim, konuşma eğitimi, spor, sanat ve alternatif yöntemleri içeren, haftada en az 30 saatlik eğitim programıdır. Bu süreçte çocuğun boş kalmaması, sürekli eğitim alarak en etkin şekilde zamanını kullanabilmesi esastır. Burada, aile de yapılan çalışmaları izleyerek evde tekrarını yaptırmalıdır. Otizm, 18 ile 24 aylık arasında fark edilirse ve çocukta zeka geriliği yoksa, bu programla çocuğun 5 yaşına kadar düzelme şansı yüzde 90'dır. Ancak bu programda esas olan, verilen eğitimin kaliteli olmasıdır.

EPİLEPSİDE DEPRESYONLA SAVAŞIN
"Epilepsi olan kızım çok bezgin. Hayattan hiç keyif almıyor. Ne yapmalıyız?" S.A./Kütahya
Epilepsi hastalarında maalesef depresyon hali çok yaygındır. Beynin kimyasal yapısının epilepsi nöbetleri ile sürekli değişmesi genel yapıyı olumsuz etkiler. Bu nedenle epilepsisi olan kişiler durgun, hassas ve kırılgan bir yapıya sahiptirler. Kızınızı, yatkın olduğu bir beceriye yönlendirmeniz, uzun vadede olumlu sonuçlar oluşturacaktır. Eleştirileri olabildiğince azaltın. Beklentilerinizi düşürüp onu mutlaka spora yönlendirin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA