Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

Bebeğinizi sık sık kucağınıza alın

"Çocuk gelişimi hakkında doğru bildiğimiz yanlış söylemler var. Sizce onların doğruları nedir?" K.T./Ank.
Bebek sık sık kucağa alınmamalıdır, alışır: Yanlış. Özellikle ilk üç ay bebeğinizi ne kadar sık kucağınıza alır, kokunuzu koklamasını sağlarsanız; kendini daha bir güvende hissedecektir.
Rekabet çocukları motive eder: Kısmen yanlış. Çocuğun motive olmasında dışarıdan verilen uyarıdan çok içsel uyarıyı alıp uygulaması esastır. Rekabet, özgüveni tamamen düşürebilir.
Çocuğu ayakta sallarsan beyni sarsılır: Kısmen yanlış. Çocuğun yavaş ve sakin ritimle sallanmasının tehlikeli bir yanı yoktur. Ancak sarsıcı sallamalar problem yaratabilir.
Sol elini kullanmaya meyilli çocuğu sağ ele zorlamalı: Yanlış. Sol eli kullanmaya meyilli çocuğun zorla sağ elini kullanmaya yönlendirilmesi kişilik yapısını olumsuz etkiler.
Çocuk yemek istemese de zorlamalısın ki alışsın: Yanlış. Yapılan araştırmalar göstermektedir ki zorla yemek yedirilen çocuklarda davranış sorunları daha da fazla artmaktadır.

DİĞER ÇOCUKLARLA KIYASLAMAYIN
"Çocuğumun özgüvenini artırmak için neler yapmamı önerirsiniz?" T.L./Bursa
Her şeyden önce onu olduğu gibi kabul edin ve bu şekilde davranın. Kabul görmek her çocuğun istediği en önemli ihtiyaçlarından biridir. Çocuğunuzu sürekli övmeyin. Net, kesin ve belirgin konularda övün. 'Yemek masasını hazırlarken bana yardım ettiğin için teşekkür ederim' gibi bir cümle hem saygınlığını, hem de yaptığı işi övecektir. Diğer çocuklarla kıyaslamayın. 'Ali senden daha akıllı' yerine 'Ali bunları yapıyor ama sen de şunlarda iyisin' diyerek farklılıkları vurgulayın. Başarısızlıklarında eleştiri yerine sorunu çözmesi için ondan öneriler bekleyin.

YÜRÜRKEN ŞARKI SÖYLEMESİNİ İSTEYİN
"Dikkat dağınıklığı için evde yapabileceğimiz etkinlikler var mı?" D.E./Kars
Dikkat dağınıklığı anne-babalar için büyük sorun. Benim size önereceğim birkaç basit etkinliği evde ya da sokakta rahatlıkla yapabilirsiniz:
Gözler kapalıyken parmağıyla burnunun ucuna değmesini isteyin.
Kibrit çubuklarıyla sizin yaptığınız bir şeklin aynısını yapmasını rica edin.
Robot gibi yürürken şarkı söylemesini isteyin.
İki elle aynı anda havaya parmağıyla daire çizmesini isteyin.
Sağ eliyle başının sol tarafına masaj yapmasını isteyin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA