Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Suriye sorunu nasıl çözülecek?

Yeni yılda Türkiye ekonomisini en çok etkileyecek konulardan üçünü yakın komşu ülkelerde çoğalan endişeler oluşturuyor. Türkiye ekonomisi için endişe kaynağı olan üç komşu ülke sırasıyla Yunanistan, Suriye ve İran oluyor.
Peki bu üç komşu ülkede 2013'te neler olacak? Bu sorunun cevabını Financial Times önceki gün uzmanlara sordu ve cevaplar Türkiye için yeni gelişmelerin ipuçlarını veriyor.
İlk sırada Yunanistan'ın küçülen ekonomisi yer alıyor. 2013'te Yunanistan ekonomisinde küçülme duracak. Alınan önlemlerle Yunanistan bütçesinde faiz dışı açık kapanacak. Yeniden yapılandırılan devlet borçları hükümete rahatlama imkânı tanıyacak. Bankaların sermayeleri güçlendirilecek ve devletten çok daha iyi durumda olan Yunan özel sektörü yeniden rekabet gücü kazanacak. Yunanistan ekonomisinde küçülmenin durmasından Türkiye ekonomisi de fayda sağlayacak. Çünkü küçülen komşu ülke ekonomilerinin ticareti olumsuz etkilediği açık bir gerçek.
Gelelim Suriye sorununa... Financial Times yazarı Gideon Rachman'a göre, yeni yılda Batılı müttefik güçler Suriye'yi işgal edecek. Çünkü Suriye'de 40 bin kişinin ölmesi ve El Kaide ile radikal İslamcı muhalefetin Esad'ın ardından yönetimde söz sahibi olması bu ülkede çok daha fazla kan dökülmesine yol açabilir. Bilindiği gibi Batı bugüne dek Suriye muhalefetine destek olurken zaten seçici davrandı ve sadece ılımlı isyancı gruplara silah desteği verdi. Dolayısıyla radikal İslamcılara Suriye'yi teslim etmemek ve Suriye'de istikrarı sağlamak için 2013'te Batılı güçler, "ülke işgal edilmez" tabusunu kıracaklar.
Peki ya İran ne olacak? 2013'te Barack Obama İran'ı bombalayacak mı? Bu soruya, Philip Stephens "hayır" diyor. Nedeni de, Obama İran ile doğrudan görüşme sağlamak istiyor. Ambargonun yarattığı ekonomik sorunlarla bunaldığında İran masaya oturabilir. Bunun yanında Obama, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun İran'ı bombalama yönlü taleplerine soğuk bakıyor. Çünkü Netanyahu başkanlık seçimlerinde Mitt Romney'yi destekledi. Ayrıca planlananın ötesine geçerek İsrail'in Batı Şeria'da yeni yerleşim alanları açması Obama'yı sinirlendiriyor. İşte bu nedenle 2013'te Beyaz Saray-İsrail ilişkilerinde büyük bir çöküş yaşanabilir.
2013'le ilgili beklentiler işte böyle... Eğer çevremizdeki gelişmeler beklentiler doğrultusunda olursa Türkiye ekonomisinin bu gelişmelerden olumlu etkileneceğini düşünebiliriz.
Yine Financial Times'a göre, 2020 olimpiyatlarına aday olan Tokyo, Madrid ve İstanbul arasında en şanslı şehir İstanbul oluyor. Çünkü Tokyo Avrupa'dan çok uzakta. İspanya'nın da ekonomik sorunları var. İstanbul ise hem Avrupalı hem de çoğunlukla Müslümanlar'ın yaşadığı bir şehir. Bu iki özellik İstanbul'u diğerlerine göre öne çıkarıyor. Ancak İstanbul'un olimpiyat için yoğun bir yapılaşmaya ihtiyacının olması Olimpiyat Komitesi'ni korkutuyor. Fakat Başbakan Erdoğan'ın bu yapılaşmayı başaracağı ve İstanbul'u 2020'ye hazır hale getireceği ileri sürülüyor. Komite Eylül 2013'te olimpiyatların hangi şehirde yapılacağını kararlaştıracak. Türkiye de, İstanbul da 2013'te şanslı görünüyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA