Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Bu kez altınla halkı soyacaklar

Türkiye'nin altın ihracatını Amerikan Senatosuna şikayet edenler hızlarını alamadılar ve bu defa da altını "ihracattan saymamak" için ortaya çıktılar.
Peki altın ihracattan sayılmaz diyenlerin gerekçesi ne? Gerekçeleri şu... "Altını biz üretmediğimiz için, altın ihracat kalemi içinde sayılmamalı" diyorlar. Oysa bu gerekçeyi öne süren aynı kişiler altın ithalatını ithalattan sayıyorlar ve bu rakamı toplam ithalat rakamı içinde gösteriyorlar. Halbuki altın ihracatı için kullandıkları gerekçeyi altın ithalatı için de kullansalardı ve toplam ithalat rakamından altın ithalatını çıkarsalardı, Türkiye'nin 2011 yılı cari açığı 77.1 milyar dolar yerine 72.3 milyar dolar olacaktı. Aynı şekilde 2012'nin beklenen cari açık rakamı da 58.7 milyar yerine 50 milyar doların gerisine düşecekti. Ama tabii bunu istemiyorlar.
Gelelim Türkiye'nin altın ithal ve ihracına...Turgut Özal'ın kambiyo ve dış ticaret rejimini liberalleştirdiği 1984 yılından beri Türkiye'de altın ithal ve ihracatı serbest olarak işliyor. Türkiye son on bir yılda 44.2 milyar dolar tutarında işlenmemiş altın ithal etti.Aynı dönemde işlenmemiş altın ihracatı ise 22.7 milyar dolar oldu. Yine aynı dönemde işlenmiş altın ihracatı yaklaşık 14.3 milyar dolara ulaştı. 2012'nin Ocak-Kasım döneminde işlenmiş ve işlenmemiş altın ihracatı da yaklaşık 15 milyar doları buldu.
Şimdi bunlar, "altın ihracatı büyümeyi olduğundan yüksek gösteriyor" diyorlar... İşte bu kocaman bir yalan. Çünkü milli geliri, harcamalar yönünden hesaplayıp, toplam tüketim harcamalarına toplam yatırım harcamalarını eklersek... İhracat ve ithalat arasındaki fark pozitif ise... Bu farkı toplama ilave etmemiz gerekecek. Aradaki fark negatif ise de toplamdan bu tutarı çıkarmamız gerekecek. Bu durumda, 2012'de işlenmemiş altının ithal ve ihracat net tutarı, mili gelir artışına ancak binde 4 oranında bir katkı sağlayabilir. Bu da söylendiği gibi büyüme hızına bir puan ilave getiriyor iddiasının çok uzağında bir rakam oluyor.
Peki, "altın ihracattan sayılmaz" diyen ama ithal edilen altını Türkiye'nin toplam ithalat hesabında göstermekten çekinmeyenler kimler ve asıl amaçları ne?
Bunlar, faiz lobisi olarak isimlendirdiğimiz kişiler... Türkiye'yi, İran'a altın ihraç ediyor diye Amerikan Senatosuna şikayet ettiler. Fakat hemen sonuç alamadılar. Bu şikayetlerine hızlı bir sonuç alamayınca bu defa altını ithalattan sayıp, ihracattan saymayarak cari açığı yüksek gösterme yolunu seçtiler. Çünkü bu kişilerin amacı, Türkiye'nin cari işlemler açığını yüksek gösterip bu ülkeyi yüksek faizle borçlandırıp, halkın alın terini kolayca ceplerine indirmek. Anlayacağınız kolay para kazanmaya alışmışlar ve bundan bir türlü vazgeçemiyorlar. Her yolu, her oyunu, her şarlatanlığı deniyorlar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA