Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Türkiye'nin notu niye hemen artmalı?

Moody's cumartesi günü Yunanistan'ın notunu artırdı. Ve not artışına gerekçe olarak, Yunanistan'ın 2014'te yüzde 0.5 küçüleceğini fakat ekonomik durgunluğa ve politik istikrarsızlığa rağmen bütçesinde faiz dışı fazla oluşturduğunu ileri sürdü.
Peki not artışıyla Yunanistan hangi düzeye geldi? İnanmayacaksınız ama Türkiye'nin iki derece altına geldi. Yunanistan'ın notu C ya da batık düzeyinden iki derece yükseltilerek Caa3 durağan yani yüksek riskli düzeye getirildi. Oysa geçen hafta OECD Yunanistan'ın yedi yıldır sürekli küçüldüğünü ve 240 milyar dolar yardım almasına rağmen yeni bir kurtarma paketine ihtiyacı olduğunu ileri sürdü. Ve Yunanistan'ın 2020'de kamu borç yükünün beklendiği gibi yüzde 120 düzeyine gerilemeyeceğini tam aksine yüzde 160 olacağını belirtti.
Gelelim Yunanistan'ın notunu niçin ele aldığımıza... Yunanistan'ın notunun artışına karşı değiliz. Ama not artışı sağlam maliye gerekçesiyle yapılıyorsa o halde Türkiye'nin suçu ne? Niçin Türkiye hâlâ yatırım yapılabilir seviyenin en alt düzeyi olan Baa3 durağan seviyesinde tutuluyor? Yunanistan'ın bu haliyle Türkiye'nin iki derece altına getirilmesi Türkiye'ye yapılan büyük haksızlık oluyor. Çünkü Türkiye'nin bütçe açığının milli gelire oranı yüzde 1.2, kamu borç yükü yüzde 35 düzeyinde bulunuyor. Ve 2013'te bu ülke yüzde 0.9 oranında faiz dışı fazla ayırarak borç yükünü azaltıyor. Yine Türkiye ekonomisinin bu yıl ve gelecek yıl sırasıyla yüzde 3.8 ve yüzde 4 büyümesi bekleniyor. Fakat bütün bu olumlu verilere rağmen Türkiye'nin notu yükseltilmiyor.
Peki neden Türkiye'nin notu yükseltilmiyor? Yükseltilmiyor çünkü dünyada azalan küresel sermaye akımlarının AB'nin Portekiz, İspanya, Yunanistan, Güney Kıbrıs ve İrlanda gibi sorunlu ülkelerine gitmesi isteniyor. İşte bu nedenle batık ülkelerin notları yükseltilirken Türkiye'nin notu yükseltilmiyor. Küresel sermaye girişi engelleniyor. Böylece yüksek faiz tuzağı kuruluyor. Bu tuzağı kuranların faiz lobisi olduğu açık bir gerçek. Çünkü içeriden dışarıdan Türkiye'nin notunu artırmamak için çalışıyorlar. Hemen bir örnek verelim; International New York Times gazetesinin 26 Kasım 2013 nüshasında "Greece A +" başlığıyla Japonica Partners isimli yatırım şirketinin tam sayfa ilan yayınlandı. Bu ilanda Yunanistan'ın kamu maliyesinin nasıl güçlü olduğu anlatılıyordu. Yani yüzde 170 kamu borç yükü olan ve yedi yıldır büyüyemeyen Yunanistan güçlü bir ekonomi gibi gösterilip adeta notunun artırılması isteniyordu. Ve nasıl olduysa istedikleri oldu. İlanın üç gün sonrasında Moody's not artışını yaptı.
Şimdi şu soruyu sormak gerekiyor: Türkiye'nin kamu maliyesi performansı ve büyüme performansı notu A seviyesinde olan Polonya'dan çok daha iyi olduğu halde niye İstanbul sermayesi "notumuzu artırın" ilanı vermiyor? Türkiye'de para kazanıyorsanız bu ülkenin hakkını da korumalısınız. O halde "Türkiye A +" ilanlarını bekliyoruz İstanbul sermayesinden.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA