Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Merkez, faiz lobisinin istediğini niye yapmadı?

Bildiğiniz gibi, toplumsal piramidin altındaki dar gelirlilerin mevduatı düşük faizle toplanıp toplumsal piramidin en üstündeki mega zenginlere aktarılıyor. Ardından bu toplanan paralar tekrar dar gelirlilere yüksek faizle kredi olarak veriliyor. Böylece dar gelirliler ömür boyu kredi kartı borcu ödeyerek adeta köleleştiriliyor. İşte bu çarpık finans düzenine güzelleme yapanlara faiz lobisi diyoruz.
Niye yaptık faiz lobisi tanımını yeniden? Çünkü dün Merkez Bankası Başkanı, 2014 yılı para ve kur politikasını açıkladı. Ve kurları bastırmak için faiz oranlarını artırmayacağını, faizleri sadece enflasyon hedefine ulaşmak için kullanacağını ve bu politikayı Mayıs 2013'ten beri sürdürdüğünü açıkladı. Yine dövize spekülatif atakları döviz tanzim satışı yaparak karşılayacağını belirtti. Buna göre bu yıl sonuna kadar her gün 450 milyon dolar olmak üzere yaklaşık 3 milyar dolar ve Ocak 2014'te 3 milyar dolar olmak üzere toplam 6 milyar dolar döviz satabileceğini duyurdu. Aynı açıklamasında Merkez, dalgalı kur rejimine geçilen 2001'den bu güne döviz ve altın rezervlerinde 115 milyar dolar artış sağlandığını belirtti. Bütün bunlara ilave olarak kredilerin tüketiciden ticarete yönlenmesini destekleyeceklerini söyledi. İşte bu açıklamalar üzerine faiz lobisinin elemanları birden sinirlenip Merkez'in hedeflerin kısa vadeli olduğunu ileri sürdüler. Oysa Merkez doğru olanı yaptı ve faiz koridorunu değiştirmeyeceğini belirtti. Buna göre; faiz koridoru yüzde 7.75- 3.5 aralığında olacak. Politika faizi olan haftalık repo faizi yüzde 4.5 düzeyinde korunacak. Böylece üç faiz oranının kullanım avantajıyla fiyat istikrarı ve finansal istikrar sağlanmaya çalışılacak.
Gelelim hedeflenen enflasyon oranına... Her iki yönde 2 puan belirsizlik aralığı olmak üzere enflasyon Orta Vadeli Program'a uygun olarak 2014'te yüzde 5.3, 2015 için yüzde 5 ve 2016 için yüzde 5 olarak hedefleniyor. Döviz kurları için, Merkez dalgalı kur rejimine devam edileceğini ve özel sektörün kendisini kur riskine karşı korumasını öneriyor. Dolayısıyla dün yeni yıl için bir kur hedefi verilmedi. Fakat reel kur endeksinin son günlerde 107'nin altına gerilediğini Merkez Bankası Başkanı bir soru üzerine belirtti. Ve reel kur endeksinin yeni yılda 117-120 düzeyine kadar yükselmesine izin vereceklerini söyledi. O halde Türkiye'ye sermaye akımları çoğalırsa dolar fiyatının 1.82 liraya kadar gerilemesine izin verilecek.
Peki Merkez Bankası Başkanı'nın açıklamalarından ne anlıyoruz? Şunu anlıyoruz: Merkez, dövize atak yapıp dolar ve euro kurunu yükselterek politika faizlerini artırmaya çalışan lobinin oyununa gelmedi. "Döviz tanzim satışına devam" diyerek doğru olanı yaptı. Çünkü yüksek faizi seven sıcak para kaynak dağılımını bozuyor. Lüks araba, lüks konut, lüks lokantayı bırakıp ihracata konu olan mal üretimine yatırım yapmamız gerekiyor artık. İşte bu nedenle faiz artışı yerine rekabetçi kur şart oluyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA