Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SEVİLAY YAZIYOR SEVİLAY YÜKSELİR

Amacınız bal gibi de oydu!

Mısır'ın devrik Cumhurbaşkanı Mursi'yle ilgili idam kararı bütün dünyada şok etkisi yarattı bu kesin! O dakika internete girdiğimde dünyanın en önemli ajanslarının, haberi son dakika şeklinde duyurduğunu ve başlığında da genellikle "Mısır'ın devrik Cumhurbaşkanı Mursi idam cezasına çarptırıldı!.. Muhammed Mursi'ye idam cezası... Mısır'dan dünyayı şoka sokan karar! Darbeyle görevinden edilen Mursi idam edilecek!" şeklinde ifadeler kullandıklarını okudum. Türkiye'de basın yayın organlarının kullandığı başlıklar da hemen hemen aynıydı. Birisi hariç! Ülkenin sözüm ona amiral gemisi olarak bilinen Hürriyet'in internet sitesindeki ifade ise aynen şuydu: "Dünya şokta! Yüzde 52'yle seçilen Cumhurbaşkanı'na idam!"
Görür görmez bende oluşan algı ülkenin yüzde sekseninde oluşan algıdan hiç farklı değildi. Hürriyet Mursi'nin idam kararı üzerinden bu ülkenin Cumhurbaşkanı'na alenen gönderme yapıyordu. Zaten haberi tıklayıp içine girdiğinizde altına yazılan yorumların tamamı da bu göndermenin farkına varmış insanların yorumlarıyla doluydu. Kimisi "İnşallah Tayyip'in de sonu böyle olacak!" derken, bir kısmı da 'subliminal' teknik kullanılarak yapılan göndermeye karşın öfkesini kusuyordu!
Öncelikle bilmeyenler için subliminal ne demek onu açıklayayım. Aslında reklamcıların bulduğu bilinçaltını etkilemeyi amaçlayan bir teknik ama son dönemde artık hemen her alanda kullanılmaya başladı. Özellikle seçim dönemlerinde siyasilerin vazgeçilmezi olan subliminal mesaj, habercilikte de artık giderek yaygınlaşmaya başladı. Bu teknik kimi zaman işitsel yollarla, kimi zaman da görsel malzemeler ya da bir metin kullanılarak uygulanabiliyor.
Bakmayın dün siz onların 'Bizim amacımız asla o değildi! Biz o kadar şerefsiz değiliz' falan açıklamalarına! O gün, Mursi ile ilgili kararın patlamasının hemen ardından Hürriyet'in yapmaya çalıştığı şey bal gibi de oydu! Öyle olmasa neden insanların tamamı Mursi'nin idam kararının Erdoğan'ı çağrıştırdığına dair yorumlar yapıyordu haberin altına. Öyle olmasa neden Hürriyet'in kullandığı o başlık sosyal medyada infiale neden oldu? Neden Erdoğan nefreti artık tavan yapmış olanlar Mursi'nin idam kararını değil de sanki Erdoğan'ın idam kararını okumuşçasına çığlıklar atıyordu?
Bakın bilimsel içerikli bir internet sitesinde 'Subliminal mesajla' ilgili aynen şu ifadeler kullanılıyor: "Bu yöntem, bir ürünün reklamını yapmaktan, bir inancın ya da görüşün propagandasını yapmaya kadar varan geniş bir perspektifte kullanılmaktadır. Görsel ve işitsel olarak algılanamayan daha ziyade bilinçaltı düzeyinde algılanan söz, resim, görüntü ve biçimlerden oluşur. Bilinçli olarak algılayamadığımız halde, gördüklerimizin pek çoğu bilinçaltımız tarafından algılanır. Bunu sağlayan göz çukuru olarak isimlendirilen 'fovea'dır!"
Özetle... Hürriyet o gün o başlıkta kullandığı teknikle aslında çok profesyonel bir algı operasyonuna imza attı. Operasyon ters teptiği için şu anda çevir kazı yanmasın yapıyorlar ama haberleri olsun kimse bunu yemiyor. En başta da Erdoğan düşmanlığını ölümüne içselleştiren kesimler. Az önce onlardan biriyle beraberdim. Bu yazıyı yazmaya başlamadan yarım saat önce. Hürriyet'in yaptığı açıklamanın tadına varamamış, zevkten dört köşe olmuş bir halde ballandıra ballandıra anlattığı bir anda araya girip şunu sordum: "Peki sence o atılan başlıkta amaç Erdoğan'a gönderme yapmak, gözdağı vermek değil miydi?"
Ne dedi cevaben biliyor musunuz? "Eee öyleydi ama haksız mı adamlar? O da Mursi'yi örnek alıp, kendisine biraz çeki düzen versin kardeşimmm!" Anlatabildim mi efendim?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA