Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

Her çocuk üstün zekalı değildir

18 aylık kızım bir gün içinde tüm ana ve ara renkleri öğrendi. Şimdi renkleri tek tek gösterip isimlerini söylüyor. Bu durum normal mi? E.T./Bolu

Çocuklar, ana renkleri 2-3 yaşından sonra öğrenmeye başlar. Ara renkleri ise 4-5 yaş civarı öğrenir. Kızınızın ana ve ara renkleri söylemesi, ciddi bir kelime hazinesi ya da dil becerisi olduğunu gösteriyor.

ZEKA TE STLERİ ESKİDİ
Ayrıca kız olmasının da bunda etkisi var. Çünkü kızlar, erkeklere oranla daha hızlı gelişirler. Ancak sizin çocuğunuzda ilgi çekici olan şey; öğrenme süresi. Dediğiniz gibi bir gün içinde renkleri öğrenmişse, beyninde hızlı bir işletim sistemi olabilir. Ancak üstün zekalı ya da yetenekli demek doğru olmaz ama takip edilmesi gereken bir durum. Günümüzde 1970'lerde kullanılan zeka testleri uygulanıyor ama aradan 50-60 yıl geçti. Çocuklar; teknolojik gelişmeler ve bilinçli anne-babalar gibi etkenler yüzünden bazı becerileri çok daha erken kazanıyor. Bence; çocuğunuzun yeteneklerini gözleyin.

Özel eğitime önem verin

4 yaşındaki ikizlerimde öğrenme ve davranış sorunları var. Anaokuluna göndermek istiyorum ama hiçbir okul almıyor. Ne yapmalıyım? Y.E./Konya

Özel anaokulları; hem çocuğun ortama uyum sağlayamayacaklarını, hem de kendilerinin çocuğa destek veremeyeceklerini düşündükleri için kabul etmeyebilir. Bu nedenle size tavsiyem; anaokuluna vermeyi planladığınız ücreti, özel eğitime ayırıp çocuklarınızın yoğunlaştırılmış eğitim almasını sağlamanız. Çocuklarınız belli yetenek ve becerileri kazandıktan sonra bir oyun grubuna ya da bir-iki saatlik etkinlik grubuna gönderin. Ancak bu arada çocuklarınızın eğitimini de aksatmayın. Zaman içinde özel eğitimi azaltıp anaokulu eğitimine yoğunlaşabilirsiniz.

Bebeğin kusmasını abartmayın

2 yaşındaki oğlum her yemekten sonra kusuyor. Neden böyle yapıyor olabilir? Z.P./Diyarbakır

Bebeklik anoreksiyası denen bir sorun vardır. Bebeğin aşırı beslenmesi, beslenme esnasında sürekli baskı ya da ısrar yapılması, annenin aşırı kaygılı ve endişeli tepkileri, aynı şekilde tutarsız davranışları bu sorunu tetikler. Bebeğin kusması, tepkilerinin dışavurumu olabilir. Bebeğinizin yemek porsiyonlarını küçültün. Kusma esnasında bunu çok büyük sorun haline getirmeyin. Tepkilerinizle, davranışlarınızla çocuğu kaygılandırarak korkutmayın. Bu olay normalmiş gibi davranıp aşırı tepki vermemeye gayret edin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA