Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

Üstün zekalı damgası vurmayın

2 yaşındaki oğlum tüm notaları ezbere biliyor. Gitarda, piyanoda hangi notaya bassak o notayı anında söylüyor. Acaba üstün yetenekli olabilir mi? T.Y./Niğde
Son yıllara üstün zekalı ya da üstün yetenekli çocuklarla ilgili vakalarla sık karşılaşıyoruz. Bu konuda eğitim alırken, yurt içi ve yurt dışı modelleri araştırma şansım oldu. Şunu söyleyebilirim; en tehlikeli şey, çocuğu üstün zekalı diye damgalamak. Bence en doğrusu; çocuğun yeteneklerini izleyip bunları geliştirmek.

AİLE EĞİTİMİ ALIN
Çocuğunuzun farklı bir yeteneği olduğu görülüyor. Evde enstrüman çalınması ya da ailede müzikle uğraşan birilerinin varlığı yeteneğini ortaya çıkarmış olabilir. Önerim, bir müzik öğretmeni ya da üniversitenin ilgili birimlerindeki öğretim görevlilerinden görüş almanız. Onlar neler yapacağınız konusunda sizi yönlendirebilirler. Ancak bu süreci doğru idare edip çocuğu da bunaltacak farklı sorunların ortaya çıkmasına neden olacak davranışlardan kaçınmalısınız. Ayrıca bu konuda aile eğitimi almanızı da öneririm.

BASKI HEYECANA NEDEN OLUR
4'üncü sınıfa giden yeğenimin ders notları düştü. "Sınavda çok heyecanlanıyorum" diyor. Ne yapmamızı önerirsiniz? M.S./Denizli
Özellikle 4'üncü sınıfta tüm dersler ve branş öğretmenleri artar. Bu nedenle çok başarılı bir öğrencinin başarısı düşebilir. Ancak yeğeninizin heyecanlı olması, baskı altında olduğunu gösteriyor. Yeğeninizin neden heyecanlandığını bulabilirseniz sorunu çok daha kolay çözebilirsiniz. Yeğeninize nefes ve gevşeme egzersizleri öğretin. Bu egzersizler; çocuğun kendini kontrol etmesini ve heyecan esnasında oluşan kasılmaları azaltacaktır.

KIZINIZA NET CEVAPLAR VERİN
3.5 yaşındaki kızım, "Biz nasıl dünyaya geldik?" diye sordu. Ben de "Allah yaratmış" dedim. Cevabım onu tatmin etmedi. Ne yapayım? C.N./Kars
Çocukların cinsellik, ölüm ve dini konular hakkındaki soruları birçok ebeveynin paniklemesine neden oluyor. Tedirgin ve ne söyleyeceğini bilemeyen ebeveynler; çocuk üzerinde merak yaratıyor. Bu tarz durumlarda sakinliğinizi koruyup basit ama net cevaplar verin. "Ben de bilmiyorum, hiç düşünmemiştim" gibi cevaplar hem basittir, hem de çocuğu yormaz. Bu tarz sorulara karmaşık, korkutucu, aşırı detay içerikli cevaplar vermekten özellikle kaçının. Çocukların bu sorunlarını büyütmeyin. 7-8 yaşlarına doğru bu bilgileri daha sağlam oturtmaya başlayacaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA