Ekmeğin
sağladığı yararlar nedeniyle beslenme programı içerisinde yer alması gereken önemli bir besin olduğunu vurgulayan Memorial Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü Diyetisyeni Berna Ertuğ, ancak beyaz ekmek yerine tam tahıllı gibi sağlık açısından daha yararlı olanları tercih edilmesi gerektiğini söyledi.
ÖNEMLİ BESİN
Tam tahıllı ekmeğin içerdiği lif (posa), E vitamini, selenyum, demir, magnezyum, çinko ve B vitaminleri gibi öğeler bakımından beyaz ekmeğe göre daha sağlıklı ve besleyici olduğunun altını çizen Ertuğ, "Beyaz ekmek üretilirken lif (posa) kaybı olur. Posa kronik hastalık riskini azaltan, kabızlık, hemoroit ve divertikül gibi sindirim sistemi hastalıklarına, kolon ve meme kanseri başta olmak üzere bazı kanserlere karşı koruma sağlayan, kötü kolesterolü düşürerek kalp hastalığı riskini azaltan, kan şekerinin dengelenmesini sağlayan önemli besin öğesidir" diye açıklama yaptı.
BEYAZ EKMEK ÇABUK ACIKTIRIR
Beyaz ekmeğin glisemik indeksinin de yüksek olduğunu dile getiren Ertuğ, "İndeksi yüksek olan besinler hızlı emilir, hızla kana karışır ve sonrasında açlık hissi gelişir, yeniden yemek yeme ihtiyacı hissedilir. Tam tahıllı ekmek kalp hastalıkları, kanser ve diyabet riskini azaltan pek çok bileşeni de içerir. Ayrıca zengin posa içeriğinden dolayı tokluk hissi sağladığı için beslenmemizde sıklıkla kullanılmalıdır" diye konuştu.