Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Kent aklı

Odalar, yasa ile kurulmuş, bir yönüyle STK, diğer açıdan da iş platformu karakteri gösterir. Kentlerin iş hayatına katılımında önemli rol oynarlar. Ürettikleri uzmanlıkla çalışma hayatının aktörlerine hizmet eder, örgütlenme gücüyle de temsil ettikleri kitlenin çıkarlarını korur, geliştirirler.
Eskişehir Sanayi Odası, Anadolu Kaplanlarını incelediğim dönemimde ilgi odağımdaydı. Defalarca konferans verdiğim, bildik bir yerdir. Son 10 yıldır adını daha az duymama rağmen, ESO'nun uzmanlık merkezi niteliği, daima bir düzeyin üzerinde olageldi.
Eskişehir; adına tezat, yenilenen bir şehir. Sosyal dokudaki değişimleri, üniversite kenti olmanın kullanılan avantajı ile 81 il içinde, gelişim yönü "yukarıda" olan bir kent. Yerel yönetimde katettiği aşama, Eskişehir'i başka bir lige çıkardı kuşkusuz.
Ancak bir sıkıntı var; Eskişehir iş alanında, sosyal gelişimiyle paralel yol almış görünmüyor. Yerel kalkınma, iş hayatı yavaş ilerliyorsa, eksik kalıyor demektir. Benim kente dair algım ve URAK olarak şehrin rekabet gücüne dair yaptığımız çalışmalar şunu gösteriyor; iş hayatı, sosyal hayattan daha yavaş gelişiyor.
Peki bunun ESO ile ne ilgisi olabilir? Şu ilgisi var ki bir kentin geleceği, o kentin kanaat önderlerinin zihnindekilerdir. Eğer siz bir yarın inşa eder ve bunun gereğini yerine getirirseniz, o yarın, gerçeğe dönüşür. Eskişehir'in bugünkü görünümü, çeyrek asır önce bir zihin haritası idi. Bugün ise hayatın kendisidir.
Yerel kalkınmanın olmazsa olmazı, 3'lü saç ayağa dayanır. 1- Tarihi kültürel miras. 2- Doğal kaynaklar. 3-Yerel kabiliyetler... Bu açıdan bakınca kentin adındaki "eski"liği hakedecek tarihi kültürel mirasın yeterli olduğunu anlıyoruz. Doğal kaynaklar açısından kentin envanteri, pek çok Anadolu şehrinden ileridedir ve yeterlidir.
Yerel kabiliyetler açısından, kentin sosyal hayatı, yerel yönetimi "geçer not" almış olmasına rağmen, girişimcilerin, özellikle ticaret erbabı ve sanayicinin karnesi, göreceli "zayıf" not alıyor. Bu durumun değişmesinde, ESO'nun katkısı, vazgeçilmezdir.
Bu açıdan bakınca ESO'nun, küresel rekabetin yeni tanımına uygun, Eskişehir'i bölgede "yükselen değer" haline getirme uğraşında; vites büyütmesi gerekiyor. Sanayi kümeleri açısından bunu hakedecek geçmişe, enerjiye ve yetkinliğe sahip olan kentin, daha girişimci bir ruh oluşturma adına kent aklını devreye alması, şarttır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA