Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Çokuluslu şirketler ve Bursa

Düne kadar Bursa'yı Türkiye'de ön sıralara çıkarma gayretimiz vardı.
Şimdi ülkenin uzay üssü olmayı, uzay mekiği yapmayı ve bölgenin uzaya kargo taşıma merkezi olmayı düşünen Bursa'dan söz ediyoruz.
Bu durum küresel Türkler kavramını gündeme getiriyor.
Anlatayım...
Soğuk Savaş döneminin "çokuluslu şirket" kavramı gündeme geldiğinde her ülke, buna karşı tutumuyla sermayeye bakışını tanımlardı.
Karşı çıkanlar yerel sermayenin korunmasını savunur, benimseyenler ise yabancı sermayenin nimetlerine vurgu yapardı.
Bu ezberlerin hiçbiri, bugün için geçerli değil. Zira sermaye dünün; "yerli- yabancı" ekseninden bugün; "yerelküresel" ayırtına varmış durumda.
Uzun yıllar yabancı sermaye ülkeye gelsin diye çırpındık ve bunu başardık.
Aynı süreçte gelişen Türk ekonomisi, bizim yerli sermayeyi de başka ülkelerin yabancı sermayesi haline getirdi.
Şimdi sermayenin yerel ya da küresel olanından söz ediyoruz.
Dünyanın 16'ncı büyük ekonomisi olarak, büyümenin ivmesiyle de çok sayıda ülkede yatırım yapan "küresel güç" olma yolunda ilerliyoruz.
Bunu yaparken, gittiğimiz ülkelere sadece "sermaye" taşımıyor fakat aynı zamanda iş yapma kültürümüz ve yönetim know how'umuz ile birlikte teknolojimizi de aktarıyoruz.
Tıpkı bizlerin yabancı sermayeden beklediğimiz katma değerleri, bu defa biz, küresel platformlara çıkarıyoruz.
Arnavutluk örneğinde dikkati çeken; yeni sermaye örneğiyle bu ülkedeki "en büyük yabancı sermaye yatırımı" olmanın ötesinde; mesela finans sektörünün temellerinin atılması ve hizmet standartlarının yükseltilmesidir.
Bizim "yabancı sermaye"den alıp geliştirdiğimiz ve bazılarını da icat ettiğimiz "finansal hizmetler", şimdi Arnavutluk halkının hayatını kolaylaştıracak.
Yurtdışı müteahhitlik dönemiyle Özal'ın başlattığı dışa açık büyüme sürecinde bugün geldiğimiz "Türkiye merkezli küresel sermaye" merhalesi, gurur verici bir gelişme.
Yeni sermaye, yalnızca para, makine ve yereli değil, "bölgeyi, teknolojiyi, inovasyonu" tanımlıyor. Küresel Türkler olgusunu belirginleştiriyor.
Yabancı sermaye girişiyle övündüğümüz dönem çoktan geride kaldı. Şimdi, "bölgede küresel Türklerle" var olma çağındayız. Eğer Bursa bir gün uzaya Türk mekiğini götürecekse, bundan önce Bursalı sermayeyi, küresel Türklerin arenasına, bölgeye, dünyaya da ihraç edecek hale getirmelidir. Töresel yaşayıp yerel davranan Bursalı sermayenin küresel düşünme zamanı geldi, geçiyor bile...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA