Vişne sulu ezme salata (Güneydoğu mutfağı)
Malzemeler:
2 adet salatalık
3 adet domates
3 adet yeşil soğan
2 diş sarımsak
1 demet maydanoz
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı kuru nane
Yarım çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı pul biber
1 bardak vişne suyu
1 tatlı kaşığı nar ekşisi
Hazırlanışı: Salatalık ve domateslerin kabuklarını soyun ve tüm malzemeleri çok ince doğrayın. Geniş bir kaba aldıktan sonra vişne suyunu, salçayı ve baharatları ilave edip iyice karıştırarak servise hazır hale getirin. İsterseniz servis edeceğiniz kâselere birer parça buz ilave edebilirsiniz.
Halepişi ezmeli (Halep mutfağı)
Malzemeler:
750 gr yağlı kıyma
1.5 kilo domates
Yarım demet maydanoz
1 ufak boy kuru soğan
2 adet kırmızı kapya biber
3 adet sivri biber
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1/4 çay bardağı sıvı yağ
Hazırlanışı: Dometesleri ortadan ikiye bölüp fırın tepsisine dizin. Üzerine sıvı yağ dökerek 150-200 derecelik fırında 15 dakika pişirmeye bırakın. Kıymayı, biber salçası, tuz ve karabiber ekleyip yoğurduktan sonra cevizden biraz daha ufak parçalar halinde yuvarlayın, yağlanmış bir tepsi içine dizin. 150-200 derecelik fırında 8-10 dakika pişirin. Bu süre içinde iki defa, dikkatlice tepsinin içindeki köfteleri çevirin. Daha sonra kuru soğan, maydanoz ve biberleri ince ince kıyın. Domatesler piştikten sonra üzerindeki kabukları alıp, aynı tepsi içinde çatal yardımıyla ezin ve doğradığınız soğan, biber ve maydanozu ilave edin. Tuzunu da atıp karıştırın. Hazırladığınız bu karışımı servis tepsisine yaydıktan sonra fırından çıkardığınız köfteleri üzerine dizin ve mutlaka tepside kalan yağı da üzerine ekleyin. Servis ederken eğer isterseniz üzerine pul biber ve karabiber ilave edebilirsiniz.
Silor (Bursa, Gürcü mutfağı)
Malzemeler:
4 adet yufka
2 yemek kaşığı domates salçası
3 su bardağı et veya tavuk suyu
3 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı kırmızı pul biber veya nane
2 kâse sarımsaklı yoğurt
1 çay kaşığı tuz
Hazırlanışı: Bir yufkayı tezgâha serin. Sıkıca katlayarak rulo yapın. Bu rulodan 3 cm'lik dilimler kesin ve tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış fırında bu yufkaları kızartın. Diğer yanda bir tencerede bir yemek kaşığı tereyağı ve domates salçasını kavurun. Üzerine et suyu ve tuz ilave edip kaynatın. Hazırladığınız salçalı et suyunu fırından çıkan yufkaların üzerine dökün ve tepsiyi ocağın üstüne koyup suyu çekene kadar ağır ateşte pişirin. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve iki yemek kaşığı tereyağını kızdırıp, kırmızı pul biber koyarak servis edin. (Biber yerine nane de olabilir) Silor'un üzerine haşlanmış tavuk veya kavrulmuş kıyma da koyarak yapabilirsiniz. Ayrıca yufkaların içine çam fıstığı ve ceviz içi sararak özel günler için hazırlanan bir tarifi de bulunur.