Geçenlerde bir anneyi bebeğini emzirirken izledim... Genç kadının yüzündeki mutluluğu ama bir yandan da "Acaba bebeğim doyuyor mu, sütüm ona yetiyor mudur?" telaşını da gördüm gözlerinde... Öyledir, anneler emzirdikleri süre boyunca hep bu endişeyi duyar ve "Ya sütüm kesilirse!" diye paniğe kapılırlar. Ben de aynı korkuları yaşadım, her emzirme saatinde kalbim heyecanla çarptı, doktor kontrollerinde kızımın ne kadar güzel kilo aldığını ve büyüdüğünü görene kadar da hiç rahat edemedim. Benimki biraz delilikti belki ama emziren annenin işi gerçekten zordur. Sütünüz yetmezse sanki sizin suçunuzmuş gibi bakar herkes... Daha fazla süt yapsın diye çok yeseniz, bu sefer "Bu kiloları nasıl vereceksin acaba?" gibisinden kinayeli bakışlar, hatta sözlerle karşılaşırsınız... Üstelik herkesin bu konuda bir bildiği vardır, "Sarımsak soğan yeme, bebeğe gaz yapar, çok tatlı ye süt olsun," gibi olur olmaz bir yığın bilgiyle doldurur çevrenizdekiler kafanızı. Evet, emzirmek çok önemli ve özen gerektiren bir konu ama yapılması gerekenler aşağı yukarı bellidir. Kulaktan dolma bilgilerle hareket etmek ise hem size hem de bebeğinize zarar verebilir. Anneliğe hazırlananlar ve yeni bebek sahibi anneler için birkaç gün önce okuduğum, üstelik tamamı uzman profesörlerin denetiminden geçen
Çocuğum ve Ben dergisinden birkaç bilgi aktarmak istiyorum bu hafta. Dergi piyasada satılmıyor, ancak ben, emziren her annenin bu önerileri aklında tutması gerektiğini düşünüyorum. İşte yapmanız gerekenler:
Anneler eski kilolarına dönmek için acele etmemelidir, bu süre altı ay ya da daha uzun sürebilir. Ancak emziriyorlarsa eski formlarına daha kolay dönebilirler.
Gebelikte fazla kilo alınmışsa, sonrasında ayda iki kilo vermek normaldir.
Lohusalar ilk dört ay zayıflama diyeti uygulamamalıdır. Sadece unlu, yağlı ve şekerli gıdaları aşırı yememeye özen göstermelidir.
Kalsiyum yönünden zengin, süt, yoğurt ve peynir düzenli olarak tüketilmelidir.
Her gün bir adet yumurta, bir porsiyon etli sebze yemeği veya kuru baklagil yenmelidir.
Kuru fasulye, nohut, mercimek ve bulgur karışımı yemekler; portakal, mandalina, domates, maydanoz, yeşilbiber, soğan gibi C vitamini zengini besinlerle birlikte tüketilmelidir.
Gaz yapmaması için, kuru baklagiller önce haşlanıp suyu dökülmeli ve sonra pişirilmelidir.
Salam, sosis, sucuk gibi katkı maddesi içeren besinler mümkün olduğunca az yenmelidir.
Yemeklerde mutlaka iyotlu tuz kullanılmalıdır.
Demir, kalsiyum ve mineral açısından zengin olan kuru meyve ve kuruyemişler aşırıya kaçmadan tüketilmelidir.
Kansızlığa neden olduğundan çay yemeklerle birlikte içilmemelidir. Çay yerine ıhlamur, nane, kuşburnu tercih edilmelidir.
Hazır meyve suları ve gazlı içecekler yerine, taze sıkılmış meyve suları içilmelidir.
Şeker boş enerji kaynağıdır ama pekmez hem ihtiyacınızı karşılar hem de kan yapıcıdır.
Emzirirken sigara ve alkol kullanılmamalıdır.
Doktora danışmadan hiçbir ilaç alınmamalıdır.
Emziren anne uykusunu almış, dinlenmiş ve rahat olmalıdır.
Emzirme süresince bebeğin hep memede olması ve emerken uykuya dalması, emzirmenin iyi gittiğine işarettir.
Bebeğin emme refleksi, memenin ağzına yerleştirilmesiyle oluşur. Bebeğin ağzına birkaç damla süt sıkılarak tadını alması ve emmeye başlaması beklenmelidir.
Emzirme süresi her bebeğe göre değişebilir, ancak yeterince doygunluğa ulaşması için belli bir süre (yaklaşık 20 dakika) beklenmelidir.