İçki kültürünün üstadı Vefa Zat, çocuk yaşta çırak olarak çalışmaya başladığı Samatya meyhanelerindeki izlenimlerini "Eski meyhaneler küflü şarap kokardı buram buram," diye özetler. Yazısının devamından öğreniriz; eskiden köhne meyhanelerde kadehteki şarap artıkları toprak zemine döküldüğü için küflü şarap kokusu oluşurmuş. Oysa bugün sayıları çok azalan, amaçları köpek öldüren şaraplarla bir an önce kafa bulmak olan süfli 'şarapçılar' bile böyle bir meyhaneden içeri adım atmaz. Meyhanecilik sektörünün çeşitli nedenlerle son yıllarda erozyona uğradığı da bir gerçek. Balık lokantaları, kebapçılar bile meyhanelerin alanına el attı. Meyhanelerin tekelinde olan mezeler artık sosyete kebapçılarıyla balık restoranlarının vazgeçilmezleri. Meyhanelerin en büyük sorunu, kalender meşrep görünmek uğruna ilkellik sınırlarına doğru kaymaları. İzbe, havasız, üzerinize ağır meyhane kokusu sinen mekanlar çoğunlukta.
FİYATLAR MAKUL DÜZEYDE
Bir süredir bazı girişimciler modern meyhane konseptleri üzerinde çalışıyorlardı. Nihayet, içki sektörünün 'ağabeyi' MEY grubu bu cesur adımı attı. Modern ve klasik meyhane olmak üzere iki konsept hazırlattı. Modern meyhanenin ilk örneği geçenlerde Şişhane'de hizmete girdi. Safi adlı bu meyhaneye gittim, Ferah, aydınlık, iyi havalandırılmış bir ortamla karşılaştım. Kapıdan girince, sağda bir rakı barı tezgahı önüne yerleştirilmiş birkaç bar iskemlesi dikkatimi çekti. Bu, eski 'tek tekçi' meyhanelerin günümüz versiyonu. Barın arkasındaki karatahtaya iki fiks menü yazılmış. Birincisi beyazpeynir, kavun, fava ve atom diye adlandırılan acılı bir yoğurt mezesi ve bir kadeh rakıdan oluşuyor; fiyatı 20 lira. İkinci menü biraz daha zengin: Marine levrek, zeytinyağlı pazı, balıklı börek ve 20'lik küçük şişe rakı. Bu da 40 lira. Meyhane, giriş katı ve birkaç basamakla çıkılan bir tür asma kattan oluşuyor. Alt kattaki masalar Amerikan servisli, üst katta ise masalarda beyaz örtü var. Duvarlarda çeşitli objeler ve fotoğraflar yer alıyor. Her iki bölümün alakart yemekleri aynı. Listede 17 çeşit soğuk, sekiz çeşit sıcak meze; altı çeşit ana yemek ve beş çeşit de tatlı ve meyve var. Fiyatlar makul. Soğuk mezelerin büyük çoğunluğu 5 ile 8 Lira arasında. Rakı ve portakal marineli levrek, ahtapot salata 15 TL. En pahalı soğuk meze 17 TL ile lakerda. Sıcaklarda fiyatlar 12- 16 TL arasında değişiyor. Acılı yaprak, ciğer tava ve güveçte soslu pastırma 14, güveçte balık kokoreç 16 TL. Ana yemekler içinde beğendi ve süzme yoğurt ile sunulan ızgara köfte (20 TL), tereyağlı patates püresi eşliğinde dana yanağı (29 TL). Tatlılardan aklımda kalanlar ise Safi usulü tahinli sufle (12 TL), rakılı dondurma (8 TL), çıtır kabak tatlısı (10 TL). MEY, sadece proje desteği ve kalite denetimini üstlendiğini, yatırımcının meyhaneyi kendisi yapıp istediği rakı markasını listesine aldığını açıkladı. Ancak Safi'nin tüm rakı çeşitleri MEY grubunun. Modern meyhane konseptinin ilk örneği Safi, yakınlarımla birlikte sık sık gidip rakı içebileceğim modern bir mekan. Mezelere de özenilmiş. Ancak merak ediyorum; yıllarca meyhane olarak süfli ortamlara devam etmiş keyif erbabı bu aydınlık, havadar ortama kısa sürede adapte olabilecek mi? Göreceğiz!
BEĞENDİKLERİM
Koltuk meyhanesine meraklı tek tekçileri de, uygar bir meyhane arayanları da memnun edebilecek bir mekan. Meze ve yemek çeşitleri lezzetli ve abartısız. Umarım bu yeni konsept tutar.
BEĞENMEDİKLERİM
Aynı projenin her yerde uygulanmasıyla birbirinin kopyası meyhanelerin yaygınlaşmasından endişe duyuyorum. Yıllarca süfli mekanları meyhane belleyenlerin görüşlerini de merak ediyorum.
Mutfak ****
Servis ****
Ambiyans ****
Safi Meyhane Meşrutiyet Cad. No: 84 Şişhane Tel: 0530 240 49 08