5 günlük hava durumu
1 Aralık 2012 Cumartesi
Melki mantarının ızgarası da lezzetli, kızartması da

Melki mantarının ızgarası da lezzetli, kızartması da

Kanlıca mantarı adıyla da bilinen melki mantarı, yağmurların başlamasıyla birlikte nihayet kendini gösterdi. Anadolu'da daha çok soğanla kavrularak yenen bu mantarı, farklı ve özel lezzetler sunan tariflerle değerlendirmek de mümkün

Yıllar önce gittiğim bir pazar yerinde rastlamıştım bu mantara. "Nedir?" dedim "Melki mantarı," dediler. "O ne ola ki?" dedim. "Yahu bildiğin çintar," dediler... "Efendim?" dedim. "Kanlıca mantarı," dediler, "İstanbulun Kanlıcası mı?" dedim, "Tamam tamam, çam mantarı," dediler. "Tadı da ismi gibi çok merak uyandırıyorsa, vardır bunda bir iş," dedim. İşte o gün bu gün; ekim, kasım ya da aralık aylarının başında, melki mantarını pazarda bulunca kaçırmam, alırım. Malumunuz mevsimler kararsız; normalde ekim kış yaparken, biz gömlek üstü kazaklarla geziyorduk. Eh işte ekimde yağmayan yağmurlardan dolayı, melkinin de kendini göstermesi kasım sonuna, hatta aralık başlarına kaldı. Biliyorsunuz mantar nem sever, ıslak ortam sever, kısaca yağış sever. Yağmurlar yağdı mı kendini gösterir. Bu nefis arkadaş da, suyu buldu mu ıslak taş dipleri ve hatta çam diplerinde kendini gösterir.

TAZESİ YOKSA TURŞUSUNU YİYİN
Melki, aslında Karadeniz bölgesinin batısında sıkça yetişen ve o bölgelerin geçim kaynağı olmuş bir mantardır. Yöresel olarak çintar, Kanlıca ya da çam mantarı da deniyor. Renk olarak ilginç bir şekilde turuncu hatta koyu turuncu bir yapısı var. Gölgede çok kalan mantarlar sarı ve turuncu tonlardayken, güneş görenlerin üstleri turuncu, altta kalan karın kısımları yeşilimsi, hatta bazen morumsu olur. İlk görüşte alışkın olmadığımız bir renk kombinasyonuna sahip bu mantar, lezzet olarak muazzamdır. Anadolu'da hemen hemen her bitkiye yapıldığı gibi melki mantarına da soğanla kavurmak suretiyle yemek yapma muamelesi uygulanıyor hızlıca, ancak kavurmanın haricinde direk ızgarada da nefis bir aroma salıyor. Benim önerim vejeteryanlar için. Madem et ya da tavuk şinitzel yemiyorsunuz; o zaman melki şinitzel tam size göre. Çünkü bu, geniş yüzeyli yapısı ve alt karın bölgesindeki derin çentiklerinden dolayı pane yapmaya çok uygun bir mantar. İsterseniz sadece unla paneleyip az yağda kızartabilir, isterseniz un-yumurta-ekmek kırıntısı formülüyle klasik bir pane harcı tutturup, o şekilde hazırlayabilirsiniz. Aralık ortalarına doğru turşusunu da kurmaya başlarlar pazar yerlerinde; eğer kaçırıp tazesini yiyemediyseniz turşusunu denemenizi öneririm. Ancak mantar konusunda tecrübeli değilseniz, asla doğadan bilmeden mantar toplayıp yememenizi, "Bunun rengi, tipi güzel. Zehirli olamaz," dememenizi şiddetle tavsiye eder ve sizleri bu tip zehirlenmelerin ülkemizde sıklıkla görüldüğü konusunda uyarmak isterim. Aman dikkat...

HAVALARIN SOĞUMASI VE HAMURLU İSTEĞİ
Sizi bilmem ama havalar soğudukça benim canım hamurlu tatlar çekiyor. Yaz boyunca bolca sebze ve yeşillik ile beslenen bünye, hafif hafif hamurlu istemeye başladı. Ben de bu iç sesimi hiç ihmal etmem. O kadar bisiklete binip spor yapıyorum, birazcık karbonhidratı hak ettim diye düşünürüm hep. Fakat kış sebzelerine de haksızlık etmek istemem. Bu hafta size vereceğim tarifte yıllardır haksızlığa uğramış brokoli ve karnabaharın aslında ne kadar lezzetli olacağına tanıklık edeceksiniz. Bu tarife, isterseniz melki mantarını da ekleyebilirsiniz. Ama bana kalırsa bu tart ayrı gelsin sofraya, panelenmiş melki mantarları ayrı gelsin... Benden önermesi, sizden uygulaması... Hepinize afiyet olsun.


#Sayfa#

KIŞ SEBZELİ TART

Malzemeler

HAMUR İÇİN
300 gr. un
200 gr. tereyağı
200 gr. krem peynir
1 çay kaşığı kabartma tozu
Tuz

İÇ MALZEME
200 gr. brokoli
200 gr. karnabahar
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 soğan
100 gr. cherry domates
75 gr. rokfor peyniri
100 gr. cheddar peyniri
12 adet siyah zeytin
Tuz-karabiber

HAZIRLANIŞI
Oda sıcaklığındaki tereyağını ve krem peyniri, varsa suyunu süzdükten sonra bir kapta çırpın. Sonra unu, kabartma tozunu ve tuzu ekleyip hamur kıvamına gelene kadar yoğurun. Hamuru yuvarlayıp strech filme sarın ve buzdolabında 30 dakika bekletin. İç malzemesi için karnabahar ve brokolileri cherry domatesten biraz büyük kalacak şekilde parçalara ayırın. Bir tencerede su kaynatarak tuz ekleyin ve önce karnabaharları haşlayın. Karnabaharları aldıktan sonra aynı suya brokolileri atın ve haşlayın. İki sebzeyi beraber haşlarsanız, brokoli rengini karnabahara geçirecektir. Sonra süzün ve soğumaya bırakın. Domatesleri ikiye bölün. Zeytinlerin çekirdeklerini çıkarıp ikiye bölün. Soğanı yemeklik doğrayın. Bir tavada sıvıyağı kızdırın. Soğanları koyup yumuşayıncaya kadar çevirin. Kenara alıp soğutun. Buzdolabından aldığınız hamuru biraz un yardımıyla merdane ile, tart kalıbına uygun şekilde açın. Kalıbın üzerine koyup fazlalığını çıkarın ve kenarlarını bastırın. Üstüne önce soğanları kaldıysa yağıyla birlikte yayın. Sonra brokolileri ve karnabaharı, en sonda cherry domatesleri ve zeytinleri koyun. Rokforu üstüne serpiştirin. Rendelenmiş cheddar peynirini yayın. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 25-35 dakika, altın rengini alana kadar pişirin.

kalan karakter 460

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Cumartesi Sabah Haberleri

Gençlerin giyim kuşam haritası
Bu yemekleri hiç böyle hayal etmediniz
Ünal Silver: Türk dizileri birçok ülkedekinden daha kaliteli
Dikkat, parfüm sürmeyin!
Yeni adabımuaşeret
Adım adım Washington
Kıyametin içinden kurtulmak
İstanbul'da gerçek bir İngiliz
Kafamı taşa çarptığımı düşündüğüm çok zaman oldu
İnternette korkutan 5 şey
Petshop esareti hiç insani değil
Yalnızlığın ilacı gripin
Amerikan zincirinde sucuklu yumurta
Dünyayı daha fazla ısıtmayalım
Devlet faşizminden özel faşizme
Son komünist ülkede yaşam
Haftanın yıldız tablosu
www..com.tr
Facebook’un en iyi gazetesi
SABAH’ı beğen,
son dakika haberlerini kaçırma
facebook.com/Sabah
Son dakika haberlerini
Twitter’ın en iyi gazetesi
Sabah’da takip et
twitter.com/sabah
Sosyal Medya' nın En Çok Paylaşılanları
ÜCRETSİZ SABAH BÜLTEN ÜYELİĞİ

Üye olun, son dakika haberleri e-postanıza gelsin.

Adı Soyadı :
E-posta :
Üye Ol