Evlerin
en önemli buluşma alanı olan mutfaklar; sektördeki yenilikler, yeni malzemeler, tasarımcı imzası taşıyan modeller ve hayatımızı kolaylaştıran yan elemanlar ile bambaşka bir görselliğe ve fonksiyona kavuştu.
Home Art dergisinin haberine göre hijyenik tezgahlardan fonksiyonel evyelere kadar her şey çok daha pratik ve çok daha dikkat çekici...
MİMAR ZEYNEP TANRIYAKUL:
- Son yıllarda mutfaklarda ne gibi mimari değişiklikler göze çarpıyor?
- Biz mimarlar genellikle zeminde tek malzeme görmeyi severiz. Ama mutfak bir üretim merkezi ve sürekli temizlik yapılan bir alan. Hal böyle olunca da doğal olarak dekorun gereğine göre seramik, yer çinisi, mermer, şap gibi temizlenmesi/ silinmesi kolay malzemeleri kullanmayı tercih ediyoruz. Dolap malzemeleri genellikle aynı ama tezgâh ve kapaklarda çeşitlilik var. Cam ve diğer endüstriyel malzemeleri görmek mümkün.
- Bir mutfağı kurgularken belli prensipler var mıdır?
- Mutfak bir fabrika gibi olduğu için planlamasında da elbette uyulması gereken kurallar var. Mutfağın altın üçgeni vardır; evye, ocak ve buzdolabı... Bu düzeni doğru kurarsanız kullanım kolaylığını sağlamış olursunuz. Sorunuza gelirsek, buzdolabı ve fırın yan yana olmamalı, çünkü ikisinin de yanında tezgah olması gerekli. Ama çok kesin ifadeler kullanmak pek de doğru değil açıkçası. Çünkü ankastre ürünlerde boy dolap olarak yan yana getiriyoruz bu cihazları, ama etrafta kolay ulaşılır tezgah olmasına da dikkat ediyoruz. Paslanmaz çelik, cam ve akrilik hijyen için uygun ama birleşim detaylarına dikkat etmek gerekiyor.
- Komple bir mutfağı değiştirmek yerine daha fonksiyonel hale getirmek için bir öneriniz olabilir mi?
- Açıkçası mekan bazında entresan çözümler üretmek mümkün ama genel olarak üst dolap kullanmak kolay değil, bunun yerine boy dolap kullanmayı tercih ediyoruz. Küçük kapakları defalarca açmaktansa bir seferde her şeye ulaşabiliyorsunuz.
- Mutfakta aydınlatma konusu için nelere dikkat edilmeli?
- Aydınlatma her mekanda olduğu gibi mutfakta da çok önemli. Tek noktadan değil çeşitli yerlerden desteklenen çözümlere gidilmeli. Örneğin, tezgâh üstündeki aydınlatma bence çok gerekli. Çünkü tavandan gelen ışık her zaman arkanızdan gelecek ve çalıştığınız alana gölge düşecektir. Tezgahı aydınlatacak bir düzen bunu çözecektir.
MİMAR MERVE SARIKAYA:
"Son yıllarda en çok iki tip mutfak karşımıza çıkıyor. Biri daha yalın hatlardan oluşan corian tezgâh, lake veya cam kapaklardan oluşan mutfak tipi, diğeri ise klasik, karmaşık ama sıcak olarak adlandırabileceğimiz mutfak tipi. Bu tarz mutfaklarda ise daha ziyade patine ahşap kapaklar, kestane ağacından ham tezgah, seramik lavabo ve sarkıt aydınlatmalar dikkat çekiyor."
"Mermer her zaman için mutfaklarda benim tezgâh olarak ilk tercihim. Ancak corian malzemeden akrilik tezgahlar da leke tutmaması ve çizilmemesi gibi özellikleri nedeniyle bir hayli tercih ediliyor."
"Rezidans mutfakları içinse elektrikli ocak ve çekim gücü yüksek davlumbaz öneriyoruz genelde. Gazlı ocak yine de tercih edilecekse havalandırma problemleri yaşamamak için davlumbaz çekiş gücünün iki kez kontrol edilmesini tavsiye edebilirim."
"Her şeyi sığdırabileceğiniz bir mutfak için en önemli nokta; köşeleri kullanmak. Mutfağınızda kullanılmayan köşeleri mutlaka değerlendirmelisiniz."
"Zemin kaplamalarında traverten görünümlü taşlar, büyük seramik karolar çok revaçta. Mozaikler de çok sık karşımıza çıkıyor. Ancak temizlik açısından biraz zor olduklarını söyleyebilirim."
MİMAR İLKAY ALA:
Mutfaklarda son yıllarda doğal malzemeler, yalın formlar tercih edilmekte. Kulpsuz, net tasarımlar, mümkün olduğunca bol mekanizmanın yerleştirildiği daha geniş kapaklar ve çekmeceler kullanılıyor.
Mutfak düzenlerken en önemli kural buzdolabı, ocak ve evye arasında bir üçgen oluşturabilmektir.
Hijyen açısından ise tezgâhlar için genelde doğal taş ya da doğal taş görünümlü malzemeleri kullanmayı öneriyorum. Kuvars taş içerikli akrilik tezgâh malzemelerini de tercih ediyorum.
Evi dekore ederken öncelikli olarak mutfak bölümünü doğal ışık ve hava alan bölümlere yerleştirmeliyiz. Böylece davlumbaz kullanımına ek olarak rahatça havalandırma yapılabilir. Doğal yolla havalandırma yapamayacağımız mutfaklarda ise karbon filtreli, güçlü çekiş kapasitesi olan davlumbazları önerebilirim.
Kısıtlı kullanım alanı olan mutfaklarda boy dolabı kullanmayı tercih ediyorum. Ayrıca stor kapak kullanmayı da tavsiye ederim. Böylece tezgah alanını da fonksiyonel bir şekilde kullanmış oluruz.
Mutfaklarda ideal bir aydınlatma sistemi yaratmak için eğer imkanımız varsa doğal ışığı mekanımıza bolca almalıyız. Onun dışında dolap içlerinde ve altlarında gizli led ışık kullanarak güzel bir etki yaratabiliriz.
(Hazırlayan: Gülderen Tumba Genç)