Fransızlar
ızgara et pişiren aşçıya 'rotisseur', ızgara et lokantalarına da 'rotisserie' diyor. Izgara sadece mangalda yapılmaz; döner, kuzu çevirme de bir ızgara, daha doğrusu 'roti' ürünü. Kısa süre önce Bağdat Caddesi'nde açılan Rotisseur Noir adlı küçük mekanda en son teknolojiyle yapılmış bir roti cihazı kullanılıyor. Restoranın yan duvarını boylu boyunca kaplayan bu makine, dikey ya da yatay biçimde üzerine takılan bütün ürünleri ayarlanan ısıda pişiriyor. Sebze ve meyvelerden sosise, bütün bir oğlak ya da kuzudan, kurufasulye, güveç gibi yemeklere kadar pek çok ürünü bu yöntemle pişirmek olası.
SADE MENÜ, LEZİZETLER
Rotisserie Noir'ın mutfağını Fransa'da uzun süre iyi restoranlarda çalıştıktan sonra Tepebaşı'ndaki Culinary Institute'un eğitmen şefliğini yapan Richard Madzar yönetiyor. Menü sade tutulmuş. Gerek ana yemekler, gerekse garnitürler arasında tava hiçbir şey yok. Buna karşılık roti ızgarası, gerek buharlı fırın, gerekse poşe tekniği ile kombine edilince, ortaya hiç beklenmedik lezzetler çıkarmış. Doğal olarak ana yemekleri etler oluşturuyor. Ancak roti tekniği bazı etleri daha farklı boyutlarda sunmayı mümkün kılıyor. Örneğin kuzu pirzola (39 TL), 180 gramlık dört kalemlik bir parça halinde pişiriliyor. Böylelikle ortası olması gerektiği gibi, pembe kalabiliyor. Aynı şekilde 180 gramlık bir parça kuzu budu (35 TL) da dışı kızarmış, içi istediğiniz düzeyde pişmiş halde önünüze geliyor. Soğuk başlangıçlarda caprese (19 TL), soğuk et (19 TL) ve peynir (21 TL) tabakları var. Soğuk etler kendi ürünleri. Asıl iddialı oldukları yemekler sıcak başlangıçlar ve garnitürler. Trüf yağlı yumurta güveç (12 TL), chili sos ile sunulan baklava yufkasına sarılı ananaslı tavuk roll (12 TL) ve acılı mayonezli merguez sosisin (12 TL) tadına bakma olanağını bulamadım. Ancak yanında kendi yapımları soslarla sunulan buhar fırınında pişmiş kereviz ve enginar (11 TL) ağzına sebze koymayanları bile tiryakisi yapabilecek nefasette. Fırınlanmış keçi peynirli bruscetta (12 TL) ve kişnişli körili sos ile servis edilen baklava yufkasına sarılı ayvalı etli roll (12 TL) da olağanüstü. Akdeniz yeşillikleri (17 TL) menüdeki tek salata. Buna fiyat farkıyla tavuk (4 TL), keçi peyniri (5 TL) ve et lokum (8 TL) ilave edilebiliyor. Ancak bir porsiyonu bir kişinin bitirebilmesi mümkün değil. 8 TL olarak fiyatlandırılmış trüf yağı ile tatlandırılmış fırın patatesten kremalı ıspanağa, patates püresinden fırın makarnaya dek geniş garnitür seçenekleri de var. Tatlı menüsündeki tüm çeşitler ise 14 TL. Portakal çikolatalı truffle ve cheesecake dışında roti makinesinde pişirilmiş ve değişik soslarla sunulan muz, ananas ve ayva buraya özgü spesiyaliteler. Restoranın, çoğu kadehle servis edilen zengin yerli ve yabancı şarap menüsü ile sert içkiler ve kokteyller listesi de bulunuyor.
BEĞENDİKLERİM
Kızartmalara yer verilmeyen bu mekan, kaliteli etlerin yanı sıra ızgara ve fırında pişirilmiş çok hafif ve lezzetli spesiyaliteleriyle lezzeti ve sağlıklı yemekleri önemseyen her yaştan yemeksevere göre.
BEĞENMEDİKLERİM
Ön tarafında yazın üstü açılan, sigara içilebilen geniş bir terası var. Ancak mutfağın da bulunduğu kapalı iç kısım epey küçük ve müşteri yoğunken buraya yayılan ızgara kokusu rahatsız ediyor.
Mutfak ****
Servis ****
Ambians ****
Rotisserie Noir Bağdat Cad. 460, Tan Sk. Suadiye Tel: (216) 445 15 05