Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ

Çocuklara yardım etmek, ama nasıl?

Çevremdeki bir kaç kişi ile denedim. "Çocuklara yardım etmek dediğim zaman ilk aklınıza gelen nedir?" sorusunu yönelttim. En çok aldığım iki yanıt bu konuyu değerlendirmek gerektiğini bir kez daha gösterdi. Soruya erişkinlerin en sık verdiği yanıt: Çocukların giyinmek, yemek yemek, banyo yapmak, oyuncak toplamak, ders yapmak gibi kendi işlerini yaparken onlara yardımcı olmak. İkinci yanıt ise maddi sorunu olan çocuklara para, burs, yemek, üstbaş gibi desteklerde bulunmak.
Çocuklara yardım etmek bu kadar basit mi?
Çocukların kendilerinin yapmaları gereken işlerini onların yerine yapmak her şeyden önce çocuğun gelişimini engelleyici olacaktır. Becerilerini geliştirme şansı bulamayan çocuk, nasıl beceri geliştirebileceğini de öğrenemeyecektir.
Bunun yanı sıra kendi, sorumluluklarını alamayacak, hatta bir sorumluluğu olduğunu bile fark edemeyecektir.
Maddi destek gereksinimi olanlara destekte bulunmak önemlidir.
Ancak bu desteğin düzenli, çocuğun gelişimine uygun olarak düzenlenmesi çok daha önemlidir.

17 MAYIS YARDIM İÇİN ÖZEL BİR GÜN
Uluslararası çocuk yardım/destek hatları günü (17 Mayıs) ile tüm ülkelerdeki yardım/destek hatlarının çocuk ve gençler için yaptıkları koruma ve güçlendirme görevlerine dikkat çekme amacı güdülmektedir.
Bu gün, 2007 yılından beri düzenli olarak kutlanmaktadır. Child Helpline International (CHI) birbirlerinden güç ve destek alan 142 ülkeden 173 kuruluşu kapsamaktadır. CHI'ın kurulduğu 2003 yılından bugüne, tüm dünya üzerindeki çocuk yardım hatlarına 126 milyon başvuru ulaşmıştır.
Türkiye'de bu destek/yardım hattına katılmış, ülkemizde bu hattın hayata geçeme ve izleme işini CHI üyesi olan Öz-Ge Der (Özgürlüğünden Yoksun Gençlerle Dayanışma Derneği) üstlenmiştir.
2012 yılında kurulan Gençlik Destek Hattı da 0800 2140070 nolu ücretsiz telefon hattı ve www.genclikdestekhatti. org adresinden gençlere destek vermektedirler.
Görüldüğü gibi çocuklara yardım etmek, evimizdeki çocuklarla ya da çevremizdeki çocuklarla sınırlı değil.
Bunun yanında sadece onların işlerini kolaylaştırmak ya da maddi destekle de bitmiyor.
Çocuklar için asıl yardım, destek onların sağlıklı bir dünyaya gözlerini açmalarından başlayarak, tüm haklarını kullanabildikleri bir yaşam sağlayabilmektir. Onları her anlamda güçlü, ruhsal, bedensel ve toplumsal olarak sağlıklı yetiştirebilmektir. Onları çok sevmek, onlara değer vermek; onların gelişimini engelleyecek şekilde korumak, sınırsızca isteklerini yerine getirmek, onların yerine sorunları çözmek demek değildir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA