Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ

Küfür etmeyi nereden öğreniyorlar?

Büyükler kendileri küfür etseler de kızgınlıklarını, bilgisizliklerini, yetersizliklerini sıklıkla küfür ederek kapatmaya çalışsalar da çocuklarının küfür etmelerini istemezler. Bu konuda ki endişelerini dile getirirler: "Bizim evde hiç küfür edilmez. Bu çocuk nereden öğrendi bilmiyorum?"
En çok çocuklarının neden küfür ettiklerini, sonra da nasıl durduracaklarını öğrenmek isterler. Aslında çözüm nedeni bulmak ve ortadan kaldırmaktan geçer.Yaptığınız, söylediğiniz ya da yapıldığında beğendiğinizi belirttiğiniz her davranışın çocuklar için ne kadar önemli olduğunu biliyor musunuz? Eğer bilmiyorsanız henüz çocuk yetiştirmekte zorlanıyorsunuz demektir. Yemek yiyorsunuz ve eşinizle şakalaşırken ona su sıçrattınız. Eğer masada küçük bir çocuğunuz varsa, sizin davranışlarınızdan ve gülüşlerinizden çıkaracağı tek sonuç vardır: Ben de su atmalıyım, çünkü bu onları mutlu ediyor. Sonra suyu üstünüze boşalttığında niçin bu kadar sinirlendiğinizi anlaması zordur. Aynı şey sözcükler için de geçerli. Siz erişkinsiniz ya, bazı kötü sözleri kızınca kullanma hakkınız vardır. Ama sizden duyduklarını tekrarlayan ufaklığın hiç şansı yoktur. Oysa onlar birer kayıt makinesi ve aynadır.
Bir gün çocuğunuz küfür sayılan bir kelimeyi söyledi. Anlamını bilip bilmediğini kontrol etmekte yarar var. Büyük olasılıkla bilmiyordur. Çevresindeki insanların konuşmalarında, televizyonda, bir filmde, hatta bir şarkı sözünde duymuştur. Belki kızıldığında söylendiğini de anlamıştır.
ÇOCUĞUNUZA ANLATIN
Eğer siz onun anlamını bilerek söylediğini düşünür ve tepkinizi korkutucu, utandırıcı ya da sindirici şekilde gösterirseniz belki bir daha söylemez. Ama niçin söylememesi gerektiğini de öğrenmez. Ona sinirli olduğunu başka türlü de ifade edebileceğini açık anlatmak daha iyi bir yol.
Niçin küfür ederler? Bazen tek neden dikkat çekmektir. Yeterince ilgi görmediğini düşünen çocuk için olumsuz davranışlarla olsa bile büyüklerin ilgisini çekmek önemli olur. Hatta sırf sizi şok etmek için bile kullanabilir. En sık rastlanan nedenler büyümenin ispatı, erişkin dünyasına girdiğini göstermek, bağımsızlıklarını vurgulamaktır. Birlikte olduğu arkadaşlarına uyum sağlamak ve onların kabulünü kazanmak için de küfredebilir. Ama genellikle, kızdığında, engellendiğinde ve öfkelendiğinde kullanır. Bu duyguları başka türlü ifade etmenin öğretildiği çocuklarda bu nedenle küfür görülmez.
Çocuğumuzun kötü sözler söylemesi doğru değildir. Onu engellememiz ve değiştirmemiz gerekir. Bunun ilk adımı erişkinlerin bu sözleri kullanmamaları olabilir. Çocuk evinden başlayarak, arkadaşları, okul ve sokak tarafından etkilenir. Artık basın nedeniyle tüm dünyanın etkisine açılmıştır. Devlet adamlarından köşe yazarlarına kadar herkesin bir başkasına açıkça, özürleri, hastalıkları hatta hayvan cinslerini hakaret olarak kullandıkları ve bunun normal olduğunu, küfür olmadığını savundukları bir ülkenin çocuklarını küfürden korumak zor olacaktır. Ama yine de çocukların küfür öğrenmesini ve kullanmasını engellemek erişkinin görevidir.

NE YAPMALISINIZ?
* Küfür duymasına engel olun.
* Ona açıklayın. Çünkü anlamını bilmesi gerekir.
* Yerine kelime öğretin.
* Yok sayın. Eğer dikkat çekmek için söylüyorsa kesecektir.
* Söylememesi gerektiğini hatırlatın.
* Duygularını anlatacak yollar gösterin.
* En önemlisi örnek olun.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA