İlk denetleme

  • yeni haber
  • Giriş Saati : 26.08.2010 12:13
    Güncelleme : 26.08.2010 13:29

Denetleme Kurulu'nda 'de soruların çalınmış olabileceği iddialarıyla ilgili olarak 'Sorular sızdırılmış olabilir' kanaati ağır bastı.

Denetleme Kurumu, devlette işe girmek isteyen yüz binlerce kişinin kaderini yakından ilgilendiren sınavla ilgili ilk denetlemesinde, "Sorular sızdırılmış olabilir" kanaatine vardı.

Ancak bu sonuç kesin değil ve incelemenin derinleştirilmesi gerekiyor. YÖK Denetleme Kurulu şimdi illerdeki ÖSYM yetkilileriyle görüşmeler yapacak.

Denetleme Kurulu, kanaatini bugün yapılacak YÖK Genel Kurulu'na da sunacak. Ankara Cumhuriyet Savcılığı da konuyu derinlemesine inceliyor. Araştırma için sınavda yüksek puan alanların da YÖK'e davet edilmesi bekleniyor.

Radikal gazetesinin haberine göre Memur Suçları Soruşturma Bürosu Savcısı Şadan Sakınan, savcılığa iletilen suç duyurularına ilişkin dilekçeler üzerinden çalışmaya başladı.

YÖK Denetleme Kurulu Başkanı Mustafa Solak başkanlığında soru kitapçıklarını ve cevap anahtarlarını inceleyen kurul üyelerinin ilk kanaati, 'Sorular sızdırılmış olabilir' yönünde. 'Soruların sızdırıldığı' görüşünün ağır basması nedeniyle, araştırmanın derinleştirilmesine karar verilirken, bu kapsamda illerdeki ÖSYM yetkilileriyle de görüşmeler yapılması planlanıyor.

YÖK Denetleme Kurulu Başkanı Mustafa Solak'ın Genel Kurul toplantısına çağrılacağı ve görüşlerine başvurulacağı aktarılıyor. İddialarda adı geçen yüksek puanlı adayların da YÖK'e davet edileceği öğrenildi.

'GELMEZLERSE YAPACAK BİR ŞEY YOK'

YÖK'ün adaylarını yasal olarak çağırma yetkisi bulunmadığını belirten yetkililer, "Biz davet edeceğiz, gelirlerse iddiaları kendilerine iletip görüşlerini alacağız. Gelmeme hakları da var. O zaman elimizden bir şey gelmez" açıklamasında bulundu.

ÖSYM kaynakları da "Konuyu araştıranlar, 'Sınav öncesinde hiçbir sızdırma yapılmamıştır' diyemiyor" görüşünü paylaştı. YÖK Denetleme Kurulu ÖSYM personelinin ifadesini alacak. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan'ın ise görüşüne başvurulacağı öğrenildi.

YÖK yetkilileri, "Sorular sızdırıldıysa, sızdıranlar hakkında her türlü yasal işlem yapılacak. Ancak biriki kişi yüzünden kurumun güvenilirliliğinin zedelenmesi çok üzücü. Çünkü ÖSYM çok önemli, güvenilir olması gereken bir kurum. ÖSYM, tüm devlet kurumlarına, üniversitelere girişlerde önemli bir role sahip. Bu kuruma 'güvensizlik' tüm toplumda bir kaos yaratır" görüşünü dile getirdi.

BİR YILDA İNANILMAZ İLERLEME


KPSS'de soruların sızdırıldığı iddia edilirken dikkat çekilen noktalardan biri de bu yıl Eğitim Bilimleri Testi'nde tüm soruları doğru yanıtlayan bazı adayların önceki yıllarda düşük puan almalarıydı. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan'ın, geçen yıllarda 5.5 net yapan bir adayın bu yıl 100'ün üzerinde net çıkardığını söylemesi, tartışma yarattı. "Bu kadar başarısız bir adayın, bir yılda nasıl parladığı araştırılmalı" görüşleri gündemde. Bazı adayların ise evlendikten sonra nasıl eğitim bilimlerinde tüm soruları cevapladıkları merak konusu.

ŞU AN TEK KAYBEDEN YARIMAĞAN


KPSS'de şaibe iddialarına ilişkin ilk somut gelişme de güvenilirliliğin sembolü olan ÖSYM'nin 37 yıllık çalışanı, ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan ile ilgili oldu. 'Kendi ellerindeki verilere, soruşturma imkânlarına göre iddiasını doğrulayacak bir sonuca ulaşamadıklarını' söyleyen ancak kopya yoktur da demeyen Yarımağan, önceki gün "Bundan sonrası savcılara kalmış" demiş ve soruşturmada hesap verdikten sonra ayrılacağı sinyalini verdi. Görev süresi YÖK tarafından altı ayda bir uzatılan Yarımağan'ın süresi aralıkta doluyor. Yeni dönemde işlemin yenilenmeyeceği de gelen bilgiler arasında. Ancak Yarımağan'ın açıklamaları, görev değişiminin daha erken bir tarihe de alınabileceğini gösteriyor. (NTV)

Etiketler : , ,

kalan karakter 460

ayinstayn ayinstayn // İSTANBUL

Soruların çalındığı veya birileri tarafından kişilere iletildiği aşikar. Asıl sorun bundan sonraki gösterecekleri tutum. Umarım onca çalışanın hakkının yendiği bir sınavı tekrar ederler.

Aynı Görüşte misiniz?
evet21
hayır14
cevapla 26.08.2010 13:09

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Eğitim Haberleri
Diğer Eğitim Haberleri
Açık öğretim lisesi kayıtları yarın başlayacak
Kayıt, yurt ve burs maratonu...
1467 okul birincisi açıkta kaldı
Evi, otomobili tepti Boğaziçi'ni seçti
En çok rağbet gören fakülteler
Ösym Başkanı sonuçları değerlendirdi
Kredi ve yurt başvuruları başlıyor
Kim hangi üniversitede?
Büyük gün yarın!
Sözleşmeli öğretmenlerin yer değiştirme işlemi
KPSS sonuçları açıklandı
LYS sonuçlarına geri sayım!
Çocuklar için "ekoloji yaz okulu"
Bu okulun mezunları "çift diploma" alacak
İkiz annesinin çifte SBS gururu
ÖSYS tercih işlemleri bu gece sona eriyor
LYS birincisi tercihini yaptı
İki yeni fakülte kurulacak
ÖSYS tercih süresi yarın sona eriyor
35 derece sıcakta bayıltan sınav
ÖSYS tercih süresinde sona gelindi
Okullarda şiddet olayları azaldı
Bezm-i Âlem'de eğitim başlıyor
İşte geleceğin yeni mesleği
Kayıt için yarın son gün
40 derece sıcakta bayıltan sınav
SBS sonuçları açıklandı
Liselere e-kayıt başvuruları başladı
Türkiye ikincisi İTÜ'yü tercih etti
Tercih yapacak adaylara uyarı!
www..com.tr
Facebook’un en iyi gazetesi
SABAH’ı beğen,
son dakika haberlerini kaçırma
facebook.com/Sabah
Son dakika haberlerini
Twitter’ın en iyi gazetesi
Sabah’da takip et
twitter.com/sabah
Sosyal Medya' nın En Çok Paylaşılanları
ÜCRETSİZ SABAH BÜLTEN ÜYELİĞİ

Üye olun, son dakika haberleri e-postanıza gelsin.

Adı Soyadı :
E-posta :
Üye Ol