Gazete ve dergilerin satışını artırmak için yanında verilen promosyonlar giderek çam sakızı, çoban armağanı kabilinden ufak tefek armağanlara indirgendi. Geçenlerde Metro grubunun yıllardır çıkardığı ve yöresel mutfakların yanı sıra Anadolu arkeolojisi ve kültürü üzerine çok değerli yazıların yer aldığı
Gastro dergisinin son sayısını gördüm ve çok şaşırdım. Gastro'nun içindeki yazılardan söz etmeyeceğim. Benim burada size tanıtacağım, derginin yanında ek olarak verilen kocaman bir kitap. Adı
Ballı Yazılar. Derginin Genel Yayın Yönetmeni Nilhan Aras çok sayıda yazarın bal hakkında kaleme aldıkları yazılarını 408 sayfalık bir kitapta toplamış ve bu değerli eseri derginin yanında armağan olarak okurlarına sunmuş. Kitapta bilimsel yazıların yanı sıra, sıradan okurları da ilgilendiren ilginç yazılara yer verilmiş. Örneğin insanlığın ilk içkisinin bal şarabı hidromel olduğunu bu makalelerden birinde okuyoruz. Ya da bir başka yazının başlığı 'Bal, evet; ama hangi bal?' ya da 'Osmanlı edebiyatının lezzetli kelimeler sofrasında bal' ve 'Anadolu kültüründe bal'. Merak uyandıran başlıklar böyle sürüp gidiyor. Bal, polen, arıların bitkilerden ürettiği ve kovan içi temizlikte ve kovanın yalıtımında kullandıkları propolis, arısütü, ve arı zehiri ile tedavi yöntemi olan 'apiterapi' özellikle Çin'den başlayarak hızla dünyaya yayılıyor. Kitaptaki yazıların hemen hepsi balın yararlarını, şifalı özelliklerini övüyor. İçinde mikrop üremeyen bu sağlıklı doğal ürünün sadece 'deli bal' diye adlandırılan, arıların Karadeniz bölgesindeki bazı zehirli bitkilerden elde ettikleri türü, çeşitli rahatsızlıklara neden olabiliyor. Kitaptaki bilgilerden hakiki balın da şekerlenebileceğini, balın renginin kaliteyle ilgisinin olmadığını, kara kovan ya da fenni kovanda üretilen ballar arasında tat ve aroma açısından bir fark bulunmadığını, bütün bal çeşitleri içinde sadece çam balının bitki polenlerinden yapılmadığını, arıların çam böceklerinin salgılarını sağarak bu şekerli sıvıdan ballarını ürettiklerini öğreniyoruz. Bu kitap balla ilgilenenler için bir hazine. Şu sıralarda piyasada olan
Gastro dergisini satın alarak sahip olabilirsiniz. Dergi yönetimi büyük talep karşısında daha sonra kitabı bağımsız olarak satışa sunmayı planlıyor.
Ballı Yazılar
Hazırlayan: Nilhan Aras
Metro Kültür Yayınları
408 s.