Türkiye'de dondurma denince akla ilk gelen şeylerden biri de Maraş Dövme Dondurma'dır. Başlangıçta süt, şeker ve saleple ev koşullarında geleneksel usullerle yapılan meşhur Maraş Dövme Dondurma, zaman içerisinde, özellikle 1980'li yıllardan itibaren, bileşim ve üretim teknolojisinde hızlı bir gelişim göstererek bugünkü kalite düzeyine erişmiştir. Kalitesiyle ünü ülke sınırlarını da aşan Maraş Dondurması'nın tarihsel öyküsüne gelince... Osmanlı saraylarına ve konaklarına yabani orkide (sahlep) satan Maraşlı Osman Ağa, yörede 'cinsel gücü artırıcı' olarak bilinen bu içeceğin artanını bir gün saklamak için kara gömmüş. Ertesi gün baktığında, sahlebin kıvamındaki değişiklik dikkatini çekmiş. Süt, şeker ve sahlep karışımının yoğunluk kazandığını ve sakız gibi uzadığını görmüş. Bu yeni gıda maddesinin tadına bakan herkes pek çok sevmiş. 'Sahlepli karsambaç' olarak başlayan bu gelişme, üç kuşak sonra Maraş Dondurması olarak tanınmaya başlamış. Bugünkü Maraş Dondurma; Kahramanmaraş'ı çevreleyen Ahırdağı'nın yamaçlarında, özellikle kekik, keven gibi rayihalı otlarla beslenen keçilerin sütünden ve birinci kalite sahlepten üretiliyor. Zaten Maraş Dondurma'nın en büyük özelliği; keçi sütünden yapılması...
BOL VİTAMİNLİ
Ahırdağı yamaçlarında beslenen keçilerin sütü önce bir eksper tarafından kontrol ediliyor. Özellikle sütteki yağ oranının belirli bir yüzdenin altına düşmemesi gerekiyor. 90 derece sıcaklıkta kaynatılan sütler, mikroorganizmalardan arındırılıyor. Daha sonra bu süte önce sahlep, ardından da şeker katılıyor. İyice karıştırılan bu karışım, altı-sekiz saat dinlendirildikten sonra eksi altı derecede soğutulduktan sonra tüketime sunuluyor. Maraş Dövme Dondurma'nın içerisinde A, B, C, D ve E vitaminleri ile kalsiyum fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineraller bulunuyor.